Nieuws

VVD Altena stelt vragen aan College over activiteiten De Campus Almkerk

Campus Almkerk

ALMKERK – VVD Altena wil van het college weten of De Campus Almkerk nog onderneemt binnen de geldende regels. Het perceel op het adres Laagt 16 heeft een agrarische bestemming. De VVD vraagt zich af of ‘alle aanwezige bedrijvigheid agrarisch van aard’ is.

De Campus Almkerk is een innovatiecentrum voor landbouw en duurzaamheid. De boerderij voorziet in een maatschappelijke behoefte waarin leefbaarheid, voedselproductie, als ook duurzaamheid en innovatie een belangrijke rol spelen. Daarover zegt men: ‘Wij investeren in activiteiten met een hoge maatschappelijke relevantie.’ Dit onderneemt men vanuit een boerderij op 10 hectare grond. Deze werd ontwikkeld tot een regionale innovatiecampus met werkruimten, labs en proeftuinen. ‘Met verschillende partijen werken we hier aan onderzoek naar natuurinclusieve en versterkende landbouw en duurzame bouw- en energieconcepten.’ Aldus De Campus op hun website.

Geldende regels

VVD Altena stelt dat op het perceel met agrarische bestemming, naast agrarische bedrijvigheid, één bedrijfswoning is toegestaan. ‘Van wat wij hebben kunnen zien staan er inmiddels drie woningen. Ook lijkt ons niet alle aanwezige bedrijvigheid agrarisch van aard.’ De partij ‘gunt iedereen het recht om te ondernemen’, maar dat dient dan wel binnen de geldende regels te gebeuren. Ook als het om experimentele bedrijven gaat, meent de fractie in de brief aan het college: ‘Het feit dat een bedrijf ontwikkelt en experimenteert ontheft dat bedrijf niet van de regels.’

Nu is er voor het bedoelde gebied een nieuw bestemmingsplan in de maak. Dat is nu nog een voorontwerp en het zal daarmee nog wel even duren voordat dat in werking treedt.

Verkeersoverlast

Naast dit punt wordt ook melding gemaakt van verkeersoverlast vanuit het bedrijf. De Laagt is een zeer smalle weg met woonhuizen die vrijwel direct aan de weg liggen. Deze weg is niet geschikt voor veel verkeer. VVD Altena wil mede daarom van het college weten of alle activiteiten op het perceel voldoen aan de regels.

(Foto Mediaplein Altena.Net)

 

LEES OOK

Studenten zaaien ideeën voor goede oogst Campus Almkerk

Met hulp van een robot alleen dát zaaien wat je wilt eten

 

Ook interessant