Nieuws

Restauratie Romboutstoren: een bijzondere klus voor Tankens BV

ANDEL – De Romboutstoren aan de Hoofdgraaf in Andel is volledig ingepakt. Het rijksmonument staat helemaal in de steigers en wordt gerestaureerd. Een grote – en bijzondere – klus die deskundig wordt uitgevoerd door Tankens BV, ook uit Andel.

De Romboutstoren staat sinds augustus in de steigers, van ‘top tot teen’. Na inspectie door de gemeente Altena bleek dat restauratie noodzakelijk was.

Spits

De toren is, als rijksmonument, eigendom van de gemeente. De opvallende achtkantige gemetselde bakstenen spits maakt het bouwwerk markant. Het grote probleem is vooral die spits die, aldus het genoemde onderzoek, niet waterdicht is. Actie bleek dus nodig. De bovenste meter van de spits wordt opnieuw opgemetseld. Het voegwerk wordt verwijderd en vernieuwd om de spits goed waterdicht te krijgen. De borstwering wordt gedeeltelijk opgemetseld en op diverse plekken wordt ook het voegwerk van de toren gerepareerd. Verder wordt er geschilderd en worden pleisterwerk en balklagen hersteld.

De Romboutstoren is ‘het restant’ van de vroegere kerk van Neer Andel, een laatgotische kerk met die markante 14e-eeuwse toren met bakstenen spits. Iets wat overigens in Noord-Brabant overigens weinig voorkomt.
Van het kerkje bleef enkel een ruïne over van wat ooit de kapel was, deze werd midden 19e eeuw gesloopt.  Op het kerkhof bij de toren ligt Jan Claesen begraven. Volgens de legende was deze Jan trompetter in het leger van de Prins van Oranje.

Klok

De klok dateert uit 1637, ook deze wordt bij deze restauratieklus onder handen genomen. De Andelse klok werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers uit de toren gehaald. Na de oorlogsjaren kwam de antieke klok weer terug waar hij hoorde. In Andel.

(Foto Tankens)

Ook interessant