Nieuws

Rotary sponsort 40 tegels ‘Hier begint de zee’

Hier begint de zee …

WIJK EN AALBURG – ‘Hier begint de zee, niets ingooien alsjeblieft!’ Dat is het motto van de Bewustwordingscampagne over afval op straat en de vervuiling van de zee. Woensdag 15 september om 09.00 uur leggen wethouder Roland van Vugt en een afvaardiging van Rotary Geertruidenberg de eerste tegel met de opdruk ‘Hier begint de zee’ bij het Willem van Oranjecollege in Wijk en Aalburg. Het doel van de tegels, die naast een kolk komen, is mensen bewust maken van de gevolgen van zwerfafval, dat ook via kolken in zee terecht kan komen.

Rotary Geertruidenberg, met veel leden uit Altena, biedt de gemeente veertig tegels aan met de opdruk ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b’. De gemeente legt die de komende tijd in verschillende kernen in de buurt van scholen.
Regenwater van straten, paden en schoolpleinen gaat via kolken naar het riool. Samen met afvalwater gaat dit naar de rioolwaterzuivering. Steeds vaker gaat het veel schonere regenwater via een apart riool rechtstreeks naar oppervlaktewater als sloten en rivieren Dit verkleint de kans op wateroverlast. Het is dan wel belangrijk dat er geen afval(water), verfresten of olie in de kolk komt.

Op het Willem van Oranjecollege bedrukken leerlingen die dag tegeltjes met dezelfde tekst voor in huis. Ook al houdt de waterzuivering het meeste afval tegen, microplastics in bijvoorbeeld verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en medicijnresten kunnen door de zuivering heen glippen.

Ook gaan leerlingen die dag op pad in Wijk en Aalburg om afval te rapen in het kader van World Cleanup Day.

Ook interessant