Nieuws

Horecadier Robbert van der Park: ‘Lockdown geeft tegenslag, toch pakken we positief de kansen’ 

Uitbater Proeflokaal Den Dijk, Robbert van der Park: ‘Positief blijven biedt perspectief.’

WIJK EN AALBURG – Wie Proeflokaal Den Dijk binnenstapt, voelt zich direct gemakkelijk in het lokale restaurant annex café aan de Maasdijk. Met Robbert van der Park als stuwende kracht achter het sterke concept: lekker eten, gezellig drinken en vooral ontzorgd worden. Alles op een bedje van ‘warm welkom’. De associatie met Cheers (het populaire café in Boston) is snel gemaakt: ‘You want to be where everybody knows your name…’ Na drie jaar werken met passie en visie, kwam Corona. 2020 moest hét jaar van doorbreken worden voor Proeflokaal Den Dijk, als smeltkroes van sfeer, lekker eten en faire prijzen. Die droom kwam echter tot stilstand.

De koffie geurt en Robbert van der Park zit op zijn praatstoel. Zijn verhaal boeit. Dat begint op 17 december 2017. ‘Ik kwam in een mooi stukje Nederland.’ Hij werd gegrepen door de uitstraling van het pand aan de Maasdijk. Hij zag er ‘passie’ en ‘brood’ in. ‘Het pand, het dakterras en de plek boden mogelijkheden om mensen een warm welkom te bieden. Er stond zelfs een biljart in. Mooi voor ouderen. Een café heeft ook een maatschappelijke functie, sociaal welzijn is belangrijk. Alle ingrediënten waren in de basis aanwezig. Het was de uitdaging die ik zocht. Na een paar bezoeken en ontmoetingen werd de zaak beklonken.’
Het eerste jaar werd een periode vol goede en gezellige ontmoetingen. Maar ook een tijd van correcties. ‘Al onze gasten moeten zich welkom en veilig voelen. Fluiten op het terras doe je daarom niet. Dat geeft een negatieve ervaring. Oude cafégewoontes werden door ons niet getolereerd.’ Robbert legt uit ‘het veiligheidsgevoel’ heel belangrijk te vinden. ‘Wil je mensen binnenkrijgen dan moet dat gewaarborgd zijn. Dat moet, net als een warm welkom, vanzelfsprekend zijn. Het is namelijk leuk om mensen te ontmoeten. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Dat maakt de horeca mooi en boeiend.’ Inmiddels is de doelgroep veranderd. ’Wij halen mensen uit de maatschappelijke drukte en bieden waar men zin in heeft. Lekkere thee, smakelijke koffie, een fris biertje of een goed wijntje. Je krijgt waar je zin in hebt. Wij willen onze gasten een positieve ervaring geven.’

Goed restaurant
Wat Robbert toevoegde aan het lokale café was een apart, zelfstandig restaurant. Niet zomaar een ruimte waar je kunt eten, maar een plek waar je ontspannen kunt zitten, rustig gesprekken kunt voeren en kunt genieten van goed eten. Vers en vakkundig bereid van kwaliteits- en streekproducten tegen faire prijzen. ‘Het restaurant heeft een eigen ingang. Gasten hoeven niet door het café.’ Wie na afloop van de maaltijd een afzakkertje zou willen nemen, is daar uiteraard welkom.

Toen Corona – lees: de lockdown in maart – onverbiddelijk de horeca platlegde, was dat een streep door de reling. (‘2020 had ons jaar moeten worden. Het restaurant had al hele goede recensies.’) Robbert zag, ondanks de tegenslag, direct ook kansen. Hij investeerde in die eerste lockdown tijd en energie om het restaurant volledig te verbouwen tot een gastvrije, gezellige plek. ‘Ik wilde de coronacrisis omzetten naar iets positiefs. Daarbij kreeg ik spontaan van veel mensen hulp. Daar was en ben ik dankbaar voor. Het heeft me enorm geholpen. Alleen was ik niet zover gekomen!’ (Tekst loopt door onder de foto.)

Horeca in Altena
Robbert gelooft, als mensenmens, ook zakelijk in de kracht van samenwerken. Netwerken is daarom zijn werkwoord. Vanuit zijn ondernemersvisie zoekt hij in de regio verbinding met ‘conculega’s’. Hij creëerde een platform om de horeca in de streek zichtbaar te maken. ‘Als je samen kunt vertellen wat het voordeel is om collectief dingen te ondernemen, raken ondernemers overtuigd. Ik like en deel daarom berichten van horeca-ondernemers in Altena. Mensen die willen gaan eten, moeten niet eerst aan Den Bosch of Gorinchem denken, maar aan Altena. Ook dicht bij huis is het gastvrij toeven en kun je genieten van de beste gerechten en lekkerste drankjes.’

Lockbox en dinerbonnen
Ondertussen gaan zaak en kosten door. Met een lockbox (een af te halen driegangendiner op restaurantniveau), bierpakketten en dinerbonnen (‘Te verzilveren als we weer open zijn.’) poogt de horecaondernemer het hoofd boven water te houden. Hij wil namelijk straks gráág weer al zijn klanten kunnen begroeten. ‘Positief blijven biedt perspectief’, besluit hij.

De dinerbonnen, waarmee prijzen te winnen zijn, kunnen gekocht worden in Proeflokaal Den Dijk, maar ook bij Jumbo in Wijk en Aalburg en Coop in Oudheusden.

Proeflokaal Den Dijk
Restaurants in Altena

LEES OOK : Veel retailers in Altena verkeren in zwaar weer

(Foto’s & tekst TekstAtelier | Marketing. Media & More.)

Ook interessant