Nieuws

BLOG | Tulpen en zo …

Tulpen gasprijzen

BLOG | Er gebeurt momenteel zoveel dat het niet meer bij te houden is. Aan alle kanten wordt er tegen de landbouw geschopt. Ome Frans dramt in Brussel over zijn Green deal, de gasprijzen rijzen de pan uit en intussen speelt het zevende Actieprogramma nitraat, waar Schouten uiteraard ook weer meer dan het onderste uit de kan wil halen.

Ik pik de nitraatrichtlijn en de gasprijs er even tussenuit. Deze richtlijn draait erom dat de boeren het water zouden vervuilen en dat dat verminderd moet worden. In grote delen van het land is dit niet aan de orde. Op veen- en kleigronden worden de normen ruimschoots gehaald en is eigenlijk niets aan de hand. Ook in Altena wordt de waterkwaliteit met grote regelmaat gecontroleerd en is er geen paniek, maar zoals zo vaak worden alle boeren weer over een kam geschoren en heeft men bedacht dat langs A-watergangen een teeltvrije zone over een strook van 5 meter ingevoerd moet worden en voor B-watergangen is dat 2 meter. Bedenk eens hoeveel sloten er liggen en hoeveel landbouwareaal er dan verloren gaat.Grofweg 65.000 hectare dat zijn 130.000 voetbalvelden of 3x de gemeente Altena! Met deze maatregel worden boeren in regio’s waar geen probleem is afgestraft voor iets waar ze geen “schuld” aan hebben. Iemand schreef treffend: “het is alsof een paar automobilisten te hard rijden en elke automobilist een boete krijgt”.

Wat gaat dat voor gevolgen hebben voor de voedselvoorziening? Om te beginnen zijn veel tuinders gestopt met hun teelten omdat ze de gasprijs niet op kunnen brengen. Dus vers voedsel uit de kassen zal minder aangeboden worden en zal daarom ook duurder worden. Dankzij de hoge gasprijs wordt er momenteel geen kunstmest geproduceerd in Nederland. Dat gaan we volgend groeiseizoen merken in de opbrengsten van het land, wat ook schaarste veroorzaakt.

Wat er gebeurt met de voedselprijzen als we van het buitenland afhankelijk worden merkt u nu al omdat het brood al duurder is vanwege de graanprijzen. Rusland en China houden hun graan en kunstmest vast en voeren daar een koude oorlog mee. China geeft zijn volk voedsel en houdt dat ook vast om het volk tevreden te houden in aanloop naar de slag om Taiwan, die gevoerd wordt met de VS.

Als deze trend zich doorzet dan gaan we echt weer een kleine 80 jaar terug in de tijd naar de hongerwinter, alleen zullen de tulpenbollen dankzij de gasprijzen ook schaars zijn.

BLOG | Irene Dubbeldam – ondernemer
Kolff Blonde d’aquitaines en landbouw in Almkerk

Lees ook

Blogs op Ondernemend Altena

 

Ook interessant