Nieuws

Traject Lexmond – Werkendam op 1 in ANWB File Top 10

REGIO – Files maken weer onderdeel uit van het dagelijkse bestaan. De filezwaarte, dat is  de lengte x duur van de files, in de maanden april tot met december (2022) was nog maar 12 procent lager dan in diezelfde periode in het pre-coronajaar 2019. Dit concludeert de ANWB op basis van haar filecijfers, gemeten over alle A en N- wegen in Nederland. Grootste knelpunt – en dus op nummer 1 in de Top 10 – was de A27 Utrecht richting Breda het traject Lexmond- Werkendam.

Sinds de coronamaatregelen eind maart werden afgeschaft, zijn de ochtend- en de avondspits weer druk door de toename van het woon-werkverkeer. Vooral op dinsdag en donderdag. Op nummer één staat de spits van donderdagavond 3 november. Vanwege buien liep de fileteller op tot maar liefst 1.227 kilometer.

Hoogtepunt 

Opmerkelijk is dat het woon-werkverkeer tijdens de ochtendspits zich meer verspreidt in vergelijking met 2019. Zo ziet de ANWB in de vroege ochtenduren veel minder files en is het hoogtepunt van de spits verschoven van 08.00 uur naar 08.30 uur. De dinsdag en donderdag waren al de drukste dagen maar die worden alleen maar drukker. Daarentegen is de filezwaarte op maandagochtend met bijna 40 procent gedaald.

De totale filezwaarte in 2022 ligt nog zo’n 20 procent onder het niveau van 2019. Maar in het eerste kwartaal van dit jaar werd er door de coronamaatregelen veel thuisgewerkt en tijdens de spits fors minder gereden.

Regionaal

In Noord-Brabant waren de files na het beëindigen van de coronamaatregelen weer snel op het oude niveau.

Ook interessant