Nieuws

De Vries Werkendam trots op nieuw vlaggenschip Ruigt

Vries Werkendam

WERKENDAM – De Vries Werkendam is terecht trots met de tewaterlating van het casco van hun nieuwe vlaggenschip “Ruigt”, vernoemd naar een watergang in de Biesbosch. Het schip ging aansluitend op transport vanuit de werf in Groningen naar de werf van Groeneveldt Marine Construction in Hendrik-Ido-Ambacht. Daar vindt de afbouw plaats van het duurzame schip.

Het ontwerp van de romp wijkt substantieel af van de gebruikelijke werkschepen, zo laat het bedrijf weten. ‘Het vloeit voort uit een rompontwerp, getest in het Marin te Wageningen. Daarbij is het op dit moment het enige werkschip in aanbouw wat wordt voortgedreven door een hybride waterstof-elektrische aandrijving. De hoofdaandrijving bestaat uit een 500 KW elektromotor die wordt gevoed door een groot accupakket, voorzien van twee generatoren met een vermogen van 281 KWE per stuk. De generatoren worden gekoppeld aan twee Volvo Penta stage V motoren die  in 2023 worden omgebouwd naar waterstof hybride motoren.’

Modulaire uitbreiding

Met deze aandrijving en dit accupakket beschikt De Vries Werkendam over een volledig emissieloos werkschip wat voldoet aan het ES-TRIN ADN regelement waarmee het schip ook in onder andere petrochemische havens aan het werk kan. De “Ruigt”, met een lengte van 50 meter en een breedte 9,5 meter, is modulair in breedte uit te breiden in veelvouden van 3 meter. ‘Het schip kan in kleine en grote havens komen en is zeer makkelijk manoeuvreerbaar. Hierdoor kunnen we complexe werken maken waarbij de stabiliteit van het werkschip maximaal vergroot kan worden.’ Standaard krijgt het schip een 80-tons draadkraan aan boord.

State of the art

‘In november hopen we dit schip feestelijk in gebruik te gaan nemen samen met onze medewerkers en relaties. Als De Vries Werkendam zien we dit als een mooie stap voor de duurzame toekomst van onze goed ontwikkelende bedrijvengroep. De vanouds bekende samenwerking met onze opdrachtgevers willen we verder uitbreiden door ‘state of the art ‘ te performen.’

Projecten

De Vries Werkendam B.V. realiseert projecten voor nieuwbouw, onderhoud, renovatie en restauratie van alle voorkomende waterbouwkundige en civieltechnische constructies en objecten. Zoals bruggen, damwandconstructies, havens, remmingswerken en afmeervoorzieningen, sluizen en onderhoudswerkzaamheden.(Foto’s De Vries Werkendam)

Ook interessant