Nieuws

De Twee Gebroeders maalt nieuwe oogst voor puur en ambachtelijk product

WIJK EN AALBURG – ‘De nieuwe oogst is binnen!’ Dat meldt Sven Verbeek, molenaar van (onder meer) korenmolen De Twee Gebroeders. Het monument aan de Maasdijk in Wijk en Aalburg is weer volop in bedrijf en levert tarwemeel en -bloemproducten aan bakkers en bedrijven.

Het goudgele, biologische graan komt uit de Biesbosch. Zaterdagmorgen (5-11) stroomde het volop door de aderen van De Twee Gebroeders. Via de schroef uit de kiepwagen naar de elevatorput en vervolgens naar boven om daar in de diverse ‘ingewanden’ van de molen, de graanbunkers en een mengketel, te worden gelost en opgeslagen. Klaar om verder verwerkt te worden. Verbeek: ‘Vanuit die opslag kan de molen weer aan de gang om er puur lokaal en ambachtelijk tarwemeel en -bloem van te maken.’

Korte voedselketen

Maar er is meer. De cyclus in de korte Altenase voedselketen gaat ondertussen gewoon door. De wintertarwe voor de oogst van 2023 is in de Oostwaard inmiddels alweer gezaaid. De tarwe is ook al ontkiemd. ‘De boer ploegt enthousiast voort, de mulder maalt vrolijk door en bakker Gerard bakt ze heerlijk bruin!’, lacht de Wijkse molenaar. 

Lokale producten

In deze stressvolle tijden met de torenhoge energieprijzen blijkt dat de korte keten zijn vruchten afwerpt. De wind waait gratis en het transport tussen akker, molen en bakker is zeer minimaal. ‘Kies daarom vooral voor (h)eerlijke en lokale producten! Vroeger waren ze zo gek nog niet ‘, besluit Verbeek.

(Foto’s Sven Verbeek)

 

LEES OOK

 

De Twee Gebroeders weer gecertificeerd met bio-keurmerk

Korenmolen De Twee Gebroeders komt officieel weer in bedrijf

Ook interessant