Nieuws

BLOG – ‘Wie belegt is gek’

wie belegt is gek

BLOG | Uit de Consumentenmonitor blijkt dat te weinig mensen beleggen. Inderdaad … té weinig. Want het is echt nodig om vermogen in stand te houden of te laten groeien. Het merendeel van alle mensen moet geld opzij zetten voor belangrijke doelen zoals pensioen, studie van de kinderen of eerder stoppen met werken.

Het rapport vermeldt een schrikbarende conclusie. Ruim 55% van de mensen geeft aan dat beleggen te riskant is en vindt het ‘eng’. Het is interessant om te bepalen waarom mensen beleggen eng vinden. 

Een voorbeeld. Als ik zou vragen welk dier u gevaarlijker vindt, een hond of een haai? Wat is dan uw antwoord?

Mijn ervaring is dat de meeste mensen haaien eng vinden en honden lief. Verklaarbaar, want we zien de haai als een gevaarlijk mensenetend dier wachtend in de zee op wie daar pootje gaat baden. Als iemand overlijdt aan de gevolgen van een haaienaanval is het steevast wereldnieuws. Bijzonder, want hoe relevant is het voor ons dat iemand aan de westkust van Australië overlijdt aan de gevolgen van een haaienaanval?

Het gevolg is wel dat we haaien als gevaarlijke dieren zien. Is dit wel terecht? In principe niet. Jaarlijks overlijden gemiddeld 5 mensen door een haaienaanval, terwijl in 2018 35.000 mensen overleden door toedoen van een hond.

Hierdoor ontstaat dus een vertekend beeld en dat is met beleggen niet anders. We horen vooral iets over beleggingen als het fout gaat. Zoals de woekerpolisaffaire en berichten over ‘Een bloedrode dag op de beurs’. Nooit opent het NOS Journaal met ‘Het was vandaag een rustige dag op de AEX’. Deze informatie doet wat met onze perceptie en zo ervaren veel mensen beleggen als riskant. Dit is echt onterecht. 

Beleggen betekent dat u risico neemt met uw vermogen om uiteindelijk rendement te maken.

Maar wat is risico? Risico is hoe hard uw beleggingen schommelen.
In 2020 was er een daling van wel 30% op de Nederlandse AEX tijdens de eerste lockdown. Dit lijkt eng en spannend. Maar kort daarna steeg de beurs weer met ruim 50% en dat allemaal binnen 9 maanden. Heftige bewegingen die erbij horen voor wie enkel in Nederlandse aandelen belegt. Deze schommelingen leveren uiteindelijk wel een mooi rendement op.
Het is belangrijk dit vooraf te weten en ook de tijd te nemen het rendement uw kant op te laten komen. Kijk dus niet te vaak wat uw beleggingen doen. Doet u dat wel? Dan ziet u de schommelingen en daardoor wordt u geconfronteerd met de risico’s die erbij horen.

In de realiteit levert goed gespreid en lange termijnbeleggen in verreweg de meeste gevallen mooie rendementen op.  Wie 15 jaar had belegd in wereldwijde aandelen, had 231,8% rendement behaald. Anders gezegd: wie gestart was met 10.000 euro, dan was die 10.000 euro uitgegroeid tot 35.926 euro.

Dus wie beleggen wil, heeft een goed doordacht plan nodig met doelen en de weg er naar toe duidelijk. Dat geeft rust. Financiële rust = emotionele rust. Wie wil dat nu niet?

BLOG / Ben Ippel  – ondernemer
Ducente Vermogensregie en financieel advies uit Andel

Lees ook: Blogs op Ondernemend Altena

Ook interessant