Nieuws

BLOG | Gebakken lucht. En armoede.

BLOG | Ik ben even wat op de achtergrond geweest omdat het werk niet toeliet dat ik in de digitale pen klom. Intussen is er heel wat gebeurd: een groots opgezet boerenprotest in Brussel waar tien landen half december aan zouden deelnemen is op het laatste moment afgelast wegens de Coronaregels in sommige landen. Als alternatief reed een groep boeren naar Schiphol met een ludieke actie om de luchthaven op te kopen, waarmee de ongelijke behandeling ook goed in beeld kwam. Schiphol heeft vergunning voor 250.000 vluchten per jaar, maar er vinden 500.000 plaats. Er wordt niet gehandhaafd. Moet je als boer eens een dier teveel hebben …

Inmiddels is ook bekend dat er wereldwijd duizenden lege vluchten plaatsvinden met als doel het behouden van landingsrechten. En dan zijn er nog de maatschappijen die hun vliegtuigen in Eindhoven parkeren, leeg naar Schiphol vliegen om vandaaruit met passagiers naar hun bestemming te gaan, de passagiers van de retourvlucht afleveren op Schiphol en leeg naar Eindhoven terugvliegen. Als we het over milieuproblematiek hebben, kan hier winst behaald worden.

Onderwijl zitten de provincies in hun maag met de WOB-verzoeken van Farmers Defence Force. Daarin wordt gevraagd om de Natuurbeschermingswetvergunningen van  bedrijven die in een straal van 5 kilometer van een Natura2000-gebied staan. Die zijn er niet! Industrie zonder de benodigde vergunningen wordt niet gehandhaafd. De boeren zijn de enigen die vergunningen hebben en die willen ze afpakken. Hoe? Het nieuwe kabinet wil geld voor het stikstoffonds uittrekken, dat komt voor een gezin met twee kinderen neer op 6.000 euro. Er is nog steeds niets gemeten of onderzocht, alleen berekend met een model dat 100% af kan wijken en waarbij waarschuwingen van hoge beleidsambtenaren weggelaten zijn. Voor het andere stokpaardje van de groene lobby is een klimaatfonds opgericht dat een gezin 8000 euro gaat kosten. Behoorlijke bedragen voor gebakken lucht dus.

Inmiddels zitten veel boeren in de knel omdat een deel nog geen Natuurbeschermingswetvergunning heeft. Op die vergunningen werd je pas gewezen als je als boer wilde bouwen. De boeren die niet gebouwd hebben na 2011, hebben deze vergunning niet. Inmiddels hebben die boeren een vergunning aangevraagd, zijn die op de provinciehuizen blijven liggen en worden deze boeren niet gelegaliseerd. De door Carola Schouten toegezegde legalisering van deze PAS-melders heeft niet plaatsgevonden. Hierdoor hangt het zwaard van Damocles hen boven het hoofd.

Helaas zijn de boeren nog steeds niet van Carola Schouten af. Carola heeft goed voor zichzelf gezorgd en een nieuwe baan gecreëerd: ze is nu minister van armoede, waar – als het zo doorgaat – de boeren weer bij terecht gaan komen!

BLOG | Irene Dubbeldam – ondernemer
Kolff Blonde d’aquitaines en landbouw in Almkerk

 

Ook interessant