Nieuws

Bij het Atelier. Culturele ontmoetingsplek van creatieve ondernemers

Bij het atelier

WERKENDAM – De voormalige Biesboschkapel in Werkendam is een pand met historie en zal velen tot de verbeelding spreken. Nieuw op die plek, sinds kort, is de beeldentuin met Coffee to Go. Een culturele ontmoetingsplek luisterend naar de naam: “Bij het Atelier”.

Op 21 april 1929 werd in de Biesbosch de eerste kerkdienst gehouden. Dat gebeurde in in het Biesboschschooltje aan de Kievitswaard. De kerkgemeenschap kwam vanaf 1952 tezamen in een eigen kerkgebouwtje. Een houten noodgebouw met ruitertorentje, wit geschilderd en met een markant rood bitumineus dak. Die combinatie van elementen gaven het gebouw een opvallende uitstraling. Op zondag 18 april 2004 werd op die plek de laatste dienst gehouden. Het pand werd verkocht en kreeg een andere eigenaar.

Bruud!

Het vroegere gebedshuis aan de Bandijk herbergt anno 2021 het atelier van Bruud!. Drijvende kracht achter dat bedrijf is Ruud Visser, een beeldend kunstenaar in betondecoraties. Visser is gespecialiseerd in het ontwerpen van betonen sculpturen en allerhande toepassingen zoals indrukwekkende rotsformaties, fraaie beelden, creatieve kunstuitingen en onderscheidende wandafwerkingen. In oktober 2020 werd deze zelfstandig professional om die reden gekozen als winnaar van de jaarlijkse ondernemersverkiezing BizAwards Altena.

BizAwards Altena

Atelier
Bij het atelier verrijst nu een beeldentuin. Wie wil, kan er al een kijkje nemen en treft dan beelden aan van Ruud Visser en scrap metal artist Tim Zwijnenburg. De sculpturen nodigen uit om er aandachtig naar te kijken en steeds iets nieuws te ontdekken. Mede-eigenaar “Bij het Atelier” Hilde Assies: ‘2019, begin 2020 waren we bezig met de uitwerking van onze plannen voor een culturele ontmoetingsplek. De fase naar de uitvoering liep weliswaar anders dan verwacht. Maar nu zijn we gestart op onze eigen BRUUD-manier!’

Vanaf eerste Paasdag ging de buitenexpositieruimte met coffee to go dan ook voor het eerst open. Hilde: ‘Mochten mensen de Biesbosch gaan bezoeken dan hoop ik ze te mogen te ontmoeten op onze plek! We vertellen met alle plezier ook over de historie van ons pand van Biesboschkapel tot Atelier.’

Coffee to go

Wie de tijd neemt om de geëxposeerde beelden te bewonderen, geeft Hilde de gelegenheid om in de kiosk een heerlijke coffee to go klaar te maken. Voor de liefhebbers is er ook frisdrank, fruit of een zoete versnapering. “Bij het Atelier” fungeert tevens als informatiepunt over de Biesbosch en diverse activiteiten.

De culturele ontmoetingsstek is nu open op afspraak. Normaliter is deze geopend op zaterdag en zondag van 11 uur tot 18 uur. Hilde: ‘En als de zon straks nog vaker doorbreekt, gaan de deuren wellicht een extra dag open. Dan staat het bord aan de weg en hangt de vlag uit!’ Het atelier van Bruud! kan overigens niet worden bezocht.

Bijhetatelier.nl

(Foto boven Tineke Rensen – onder: BizAwards Altena – Lian Oomen)

Ook interessant