Nieuws

Boeren (ook) uit Altena praten met oud-ambassadeur Amerika over stikstofzaken

Boeren stikstof

ALTENA – REGIO: Het bedrijf Kolff Blonde d’ Aquitaines en landbouw uit Almkerk werd recent benaderd om een aantal boeren te zoeken om in gesprek te gaan met Pete Hoekstra, oud-ambassadeur voor Amerika in Nederland. Dat werd rap geregeld.

Pete Hoekstra kent Nederland goed. Als ambassadeur ging hij vaak het land in, vierde carnaval in Brabant, mét boerenkiel. Maar hij gaf ook een interview aan UvA-studenten bij Room for Discussion. Hoekstra sprak de Machiavellilezing uit, deed de Elfstedentocht op de fiets, zat met journalisten aan het diner en dronk koffie met Kamerleden ter linker- én rechterzijde. Kortom, Hoekstra heeft zicht op de Dutch society.

Aan tafel

Cornelis Kolff en Irene Dubbeldam gingen het gesprek aan samen met Lisette van Oosterhout uit Made en Bart Belser uit Spijk. Laatstgenoemden zijn actief bij de boerenappgroep “Made For Action”.
Naast een boer uit Den Bosch was ook familie Leeuwis aanwezig. Op hun bedrijf in Tuil werd het gesprek gevoerd. Oud-ambassadeur Hoekstra was in gezelschap van Joris van den Oetelaar, gedeputeerde FVD en manegehouder in Schijndel.

De bijeenkomst werd georganiseerd op verzoek van Hoekstra. Hij liet weten dat, als het kabinet de plannen doorzet, hij in Amerika ook grote problemen voorziet. Ook daar stijgen de voedselprijzen. Hoekstra noemt die ontwikkeling ‘zorgelijk’.

De aantallen vee die boeren in Nederland houden, ontlokten de oud-ambassadeur een grote glimlach. Hij vergeleek die met de situatie in zijn thuisland. ‘Boeren met een gemiddeld aantal koeien worden in Nederland al weggezet als boeren met megastallen en grote vervuilers. In Amerika praat je over melkveebedrijven met twintig- tot dertigduizend koeien.’

Verbaasd

Hoekstra was uiterst verbaasd dat natuur- en milieuorganisaties in Nederland zoveel invloed hebben. Dubbeldam: ‘Hij wist absoluut niet wat hij hoorde toen wij uitlegden dat milieuorganisaties hier subsidie ontvangen en dat die gelden gebruikt worden om te procederen tegen de staat zonder dat daarbij naar draagvlak van die organisaties wordt gekeken.’

Ook kwamen de gesprekken met Remkes ter tafel. ‘Wij hebben uitgelegd waarom boeren het zinloos vinden om met hem in gesprek te gaan. Remkes is degene die dit beleid heeft uitgedacht, hij gaat met allerlei organisaties om tafel en de wetenschap wordt uitgesloten. Daarbij heeft het kabinet aangegeven hoe dan ook vast te houden aan de eigen plannen.’

Hoekstra verkreeg uit het gesprek met het boerengezelschap informatie en inzichten over de situatie in  Nederland rond het stikstofbeleid. De oud-ambassadeur zet zijn netwerken in Amerika aan het werk om in de media daar het verhaal van de Nederlandse boeren te delen. Internationale aandacht zou de Nederlandse boeren kunnen helpen, is de gedachte.

Goede richting

Dubbeldam legt, namens de deelnemende gespreksboeren, de missie uit: ‘Wij zijn dit gesprek aangegaan met de gedachte dat er ook vanuit het buitenland meer druk op het kabinet moet komen. Wij denken dat wij met dit gesprek weer een stap in de goede richting hebben gezet.’

Ook interessant