Nieuws

Oer Woerkums bedrijf failliet: Wylax International BV

WOUDRICHEM – Een oer Woerkums bedrijf is niet meer. Visverwerker Wylax International B.V. ging 13 januari failliet.  Het lijkt er ernstig op dat vooral corona de oorzaak is, aldus de curator.

Het bedrijf begon in 1908 in Woudrichem, visser Teunis Wijnbelt was de toenmalige grondlegger van Wijnbelt & Co. In 1919 ging Wijnbelt een vennootschap onder firma aan met Jan van Straten, ook visser en ook hij kwam uit Woudrichem. Een eeuw later later nam Visco Holding uit Urk de onderneming over. In 2020 vertrok Wylax naar Raamsdonksveer, het bedrijf telde een twintigtal medewerkers.

Zalm
Wylax handelde in zoetwatervis, Hollandse zalm en paling, waarvan zalm de belangrijkste was voor de omzet. De vis werd vooral aangevoerd door Woerkumse vissers die visten met de zogenaamde galg. Deze werd voortgetrokken door een sleepboot die, midden in de rivier, een kunstmatige kade vormde waartegen de netten (zegen) werden ingehaald. Teunis Wijnbelt en zijn mensen verwerkten en verhandelden zo al die jaren de aangevoerde vis. En met succes. Een voorbeeld is het Deense en Noorse koningshuis dat in de dertiger jaren uitsluitend Rijnzalm van Wijnbelt uit Woudrichem wilde hebben. Koninklijker kun je het niet krijgen.

Corona
Anno 2020 handelde het bedrijf vanuit Raamsdonksveer. Dagelijks werd in een speciaal ingerichte hal de vis geportioneerd en op maat gefileerd, ontgraat en gezaagd. Vandaar ging de vis vooral naar  restaurants en lunchrooms. Door de eerste en tweede Coronagolf – en de lockdown – ging de horeca op slot. De handel en daarmee de noodzakelijke omzet bleef achter en het bedrijf ging op 13 januari 2021 failliet.

Ook interessant