Nieuws

Zaterdag landelijke actiedag winkeliers tegen lockdown: ‘Wij zijn open’

winkels open lockdown

LANDELIJK – REGIO: Zaterdag (15-1) gaan in meerdere steden niet-essentiële winkels open uit protest tegen de lockdown en de huidige Coronamaatregelen. Winkeliers zijn het zat. Velen staat het water na aan de lippen. Ook steekt het dat veel klanten gaan shoppen in België en in Duitsland, waar omzetstijgingen gemeld worden van 20 tot 30%.

Een paar actieplaatsen. In Bussum zetten winkeliers hun deuren ‘open’, als ludiek protest. klanten kunnen er terecht voor een kop koffie. Zuidelijker, in de binnenstad van Sittard gaan diverse winkels open die volgens de Coronaregels gesloten zouden moeten zijn. In etalages van winkels ziet het publiek posters: “Ja! Wij zijn open! Dat is ons recht!”. Ook in Roermond laten winkeliers hun klanten binnen. In het centrum van Geleen gaan zaterdag de winkels open, lockdown of niet, ook als deze vrijdag wordt verlengd. Ook een groep ondernemers in Klazienaveen gooit bij wijze van protest dan hun winkels open.

Branchevereninging Inretail stelt: ‘Winkels kunnen veilig en gecontroleerd open! Dát is onze boodschap voor het nieuwe kabinet. Open met die winkels, dat is en blijft onze strijdkreet. En als het moet, dan met beperkende maatregelen die passen bij de maatschappij én de economie. Zo zijn wij voorstander van om minder klanten per m² toe te staan. Deze heldere afspraken willen we maken met het nieuwe kabinet.’

Altena

Middenstanders en sportschoolhouders in Altena spraken zich eerder ook uit open te willen. Op een minipeiling van Ondernemend Altena kwam een groot aantal reacties. Nagenoeg eensgezind stelden de reacties dat winkels ‘per direct open moeten gaan en nooit meer dicht moeten‘. CDA, Altena Lokaal, SGP, VVD en PvdT peilden of het college bereid is om een brief aan het Kabinet te sturen zoals de gemeente Barneveld dat eerder deed. Een vraag die ook B2B-platform Ondernemend Altena eerder stelde aan de burgemeester en de wethouder Economische Zaken van de gemeente Altena. Een antwoord daarop is nog niet binnen.

Wie gaat er open?

Of er zaterdag ook in Altena winkeliers hun deuren open doen, al dan niet in een ludieke actie met koffie of marktkramen, is vooralsnog niet duidelijk. Als ondernemers dat voornemen hebben, inventariseert Ondernemend Altena die graag. Het gaat niet om een publicatie van naam en toenaam, maar om een algemene inventarisatie in deze regio.

Mailen kan via: info@ondernemendaltena.nl.

 

Ook interessant