Nieuws

Van Wijk BV Werkendam winnaar Oranje Handelsmissiefonds

WERKENDAM – Van Wijk BV Werkendam is een winnaar bij het Oranje Handelsmissiefonds. Van Wijk is een scheepsreparatiebedrijf voor binnenvaartschepen en producent van scheepsonderdelen. Voor hun nieuw ontwikkelde LNG-bunkergiek zoekt het familiebedrijf afzetmarkten in China, het beoogde exportland. Deze waardering gaat hen zeker helpen.

Het oer Werkendamse bedrijf is één van de tien ondernemers die het Oranje Handelsmissiefonds uitkoos voor ondersteuning bij toetreding tot de wereldmarkt.  ‘Ieder jaar maken tien bedrijven kans op ondersteuning bij het opbouwen van een internationaal netwerk. Vaak heeft men zelf niet het netwerk of de armslag om zelfstandig de buitenlandse markt te verkennen.’ Aldus het Oranje Handelsmissiefonds.

Ondersteuning

Ruud Gommers, algemeen directeur Machinefabriek en Scheepreparatiebedrijf Van Wijk BV, in een reactie: ‘Maar waar begin je bij een buitenlands avontuur als Nederlandse onderneming? Vanwege deze internationale ambitie schreven we ons vorig jaar in voor deelname aan het Oranje Handelsmissiefonds. Zij ondersteunen mkb-bedrijven die over de grens willen ondernemen.’

Het winnen opent dus letterlijk deuren in het buitenland. Ondernemers gaan op missie en komen in contact met personen die zij normaal niet spreken. Allemaal zaken die bijdragen aan het bereiken van een hoger doel: het sneller starten in het beoogde exportland. ‘Sommige eerdere winnaars noteerden al binnen een jaar hun eerste buitenlandse orders’, aldus het Oranje Handelsmissiefonds. Volop perspectief dus.

Winnaar

Gommers: ‘En dan komt het prachtige bericht dat Van Wijk Werkendam na een paar rondes vanuit circa 200 bedrijven gekozen is tot winnaar. Daar zijn we uiteraard enorm trots op. Met de hulp en aandacht die deze erkenning oplevert, gaan we ervan uit dat we mooie stappen met onze LNG Bunkerkraan op exportgebied kunnen gaan zetten.’

LNG Bunkerkraan

LNG is de meest milieuvriendelijke, direct beschikbare brandstof voor de scheepvaart, nu en in de nabije toekomst. Om die reden gebruiken steeds meer zeeschepen LNG als scheepsbrandstof. LNG-aangedreven is de toekomst en is in havens en kustgebieden belangrijk voor het verbeteren van de luchtkwaliteit en de menselijke gezondheid. De bunkerkraan bestaat uit een stijve giek met parallel lopende componenten met harde leidingen. Het laatste deel naar het schip is een flexibele slang die met de bunkergiek aan boord van het ontvangende vaartuig wordt gehesen. Op die manier wordt LNG overgepompt. Onderstaande video geeft een beeld van het functioneren van deze bunkerkraan. 

Samenwerkingsberband

Het Oranje Handelsmissiefonds is een samenwerkingsverband van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het ministerie van Buitenlandse Zaken, ING, Evofenedex, MKB Nederland en EY.

(Foto & video Van Wijk Werkendam BV)

Ook interessant