Nieuws

Standaard pakketzending met PostNL: de regels voor postdozen

Verstuur jij bedrijfsmatig pakketten met producten op naar klanten, of ben je van plan om dat te gaan doen omdat je bijvoorbeeld een webshop begint? Dan is er natuurlijk een aanzienlijke kans dat je voor die verzending een beroep doet op de diensten van PostNL. Om te voldoen aan de eisen voor een standaard pakketzending, heeft PostNL een aantal specificaties waarbinnen je zending moet vallen. We bespreken de regels voor het verzenden van een postdoos met PostNL.

Maximaal formaat en gewicht

Om je pakket te kunnen versturen als standaard pakketzending, mag deze niet groter zijn dan 100 x 50 x 70 centimeter. Ook mag je pakket niet zwaarder zijn dan 30 kilogram. Daarnaast moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je zending goed verpakt is, bijvoorbeeld in een degelijke kartonnen postdoos. Het is mogelijk om meerdere postdozen in één zending op te nemen.

Minimale afmeting

Er bestaat ook een minimale afmeting voor je pakket om te voldoen aan de specificaties voor een standaard pakketzending. Jouw zending moet daarvoor minimaal 10 x 10 x 1 centimeter zijn. Is hij kleiner dan dat, dan wordt het automatisch brievenbuspost. Dat is overigens wel goedkoper.

Te grote zending

Valt jouw zending buiten de hierboven genoemde specificaties omdat hij te zwaar of te groot is? Dan valt je zending buiten de standaard pakketzending. Dat betekent niet dat je hem niet kunt verzenden. In het geval van een verzenddoos die niet groters is dan 175 x 58 x 78 centimeter en niet zwaarder dan 31,5 kg is, betaal je een toeslag van 2,22 euro. Valt je zending ook daarbuiten, dan beschouwt PostNL het als vracht. In dat geval wordt er 71,53 euro in rekening gebracht. Goed opletten met wat je verzendt dus!

Standaard buitenlandse pakketzending

Heb je een zending voor het buitenland? Dan gelden bij PostNL andere specificaties. Om binnen de standaard buitenlandse pakketzending te vallen, mag de postdoos dan niet groter zijn dan 100 x 50 x 50 centimeter. Daarnaast mag het pakket niet zwaarder zijn dan 20 kilogram.

Heb je een product dat zich onhandig laat inpakken in een standaard formaat postdoos? Dan zijn er ook mogelijkheden om een doos op maat te laten maken. Dat loont zich natuurlijk vooral wanneer je dat op grotere schaal kunt laten doen, dus als je het product in kwestie wilt blijven verkopen en dus veel van de op maat gemaakte dozen nodig hebt.

Ook interessant