Nieuws

Schouten Europe  lanceert uniek voedselproductiesysteem in India 

GIESSEN – Henk Schouten (CEO Schouten Europe) lanceert op 25 februari 2021 in Bangalore in India een innovatieve manier van duurzame en gezonde voedselproductie: Tempeh Today. In high tech Small Fermentation Units (SFU’s) wordt lokaal het proteïnerijke Tempeh geproduceerd. De Nederlandse vinding levert een toekomstbestendige bijdrage aan het terugdringen van het eiwittekort onder de Indiase bevolking. Tempeh Today heeft de ambitie om de komende 5 jaar minimaal 100 SFU’s te implementeren in de snel groeiende regio. 

Tempeh is een oeroude en plantaardige eiwitbron op basis van soja, het wordt verkregen door fermentatie van sojabonen. Dit gebeurt onder invloed van een schimmel (Rhizopus oligosporus), die de sojabonen samenbindt tot een geheel. Tempeh neemt andere smaken goed op en is daardoor geschikt als ingrediënt voor vele verschillende gerechten. Tempeh is volledig plantaardig, bevat zo’n 22 gram eiwit per 100 gram en is rijk aan vitamine B, ijzer, mineralen en vezels. Tempeh kan ook gemaakt worden van andere soorten bonen of kikkererwten. 

100 Small Fermentation Units in 2025
Het Tempeh Today concept rolt de komende jaren door geheel India uit. Schouten hoopt in 2025 minimaal 100 SFU’s actief te hebben. Monitoring van de individuele SFU’s geschiedt vanuit Nederland om gestandaardiseerde productie, constante kwaliteit en voedselveiligheid te waarborgen. Lokale werknemers in en rondom een SFU’s zijn verantwoordelijk voor de operationele bedrijfsvoering. Schouten legt uit waarom is gekozen voor decentrale productie met centrale monitoring: “Het is in India kostenefficiënter om tempeh decentraal te produceren in plaats van in één grote fabriek. Dit vereenvoudigt tevens de lokale inkoop van de grondstoffen bij kleinere boeren.’’ (Tekst loopt door onder de foto.)

Distributie
Vanuit de Small Fermentation Unit wordt de tempeh lokaal gedistribueerd in een straal van 10 km. Elke SFU heeft ook een vriezer. De energie hiervoor zal worden opgewerkt door zonnepanelen. Van de tempeh wordt 60% bevroren vervoerd naar een centrale locatie voor opslag en verpakking ten behoeve van supermarkten, horeca of food industrie. De overige 40% van de tempeh wordt verwerkt in schoolmaaltijden voor kinderen. Om dit vernieuwende concept tot een succes te maken werkt Schouten samen met diverse Nederlandse en Indiase partijen. 

Dutch Good Growth Fund
Voor de financiering van Tempeh Today is Schouten onder meer een samenwerking aangegaan met Dutch Good Growth Fund, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat valt onder het Ministerie van Buitenlandse zaken. Voor Tempeh Today heeft Schouten een aparte entiteit opgericht met de naam Community Food Systems & Services. 

De mondiale Proteïne Puzzle
“Dit is Nederland op z’n ‘eiwit-best’”, aldus Jeroen Willemsen, bekend als de Eiwitcommissaris van Nederland. Willemsen, momenteel actief als Innovation Lead Protein Shift bij FoodvalleyNL, licht toe: “Nederlandse Wetenschappers agendeerden al 30 jaar geleden de noodzaak van een duurzamer eiwitsysteem, om in 2050 10 miljard mensen te kunnen voorzien in voldoende en hoogwaardige proteïne. Onze kennisinstellingen en bedrijven laten keer op keer zien hoe vernieuwende productietechnieken een sleutelrol vervullen bij het versnellen van deze ‘eiwittransitie’. Tempeh Today illustreert hoe slimme Nederlandse innovaties juist ook buiten ons kleine land grote impact kunnen creëren.” 

Impact in India
Schouten biedt met Tempeh Today de komende jaren werkgelegenheid aan 800 Indiase werknemers welke een eerlijk loon ontvangen en daarmee hun gezinnen een betere toekomst kunnen bieden. Daarnaast kunnen 2000 lokale sojabonenboeren een inkomen verkrijgen door de aanvoer van sojabonen naar de lokale SFU. De boeren worden getraind om de landopbrengst en de kwaliteit van de sojabonen zo hoog mogelijk te krijgen en deze duurzaam te produceren. 

In totaal hoopt Tempeh Today uiteindelijk zo’n 10.000 ton tempeh per jaar te produceren om zo het Indiase dieet een gezonde en duurzame eiwitimpuls te geven. 

(Foto’s Schouten Europe)

Ook interessant