Nieuws

Elektrische veren bieden kansen voor de toekomst

REGIO/ALTENA – Vrijdag (1-20) werd het startsein gegeven voor de bouw van twee elektrische veren voor veerdienst Riveer. Wethouder Hans Tanis (gemeente Altena) ziet met de komst van de nieuwe veren kansen voor de toekomst.

Wethouders Joost van der Geest en Theo Boerman van de gemeenten Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam delen die visie. Samen ondertekenden zij het contract bij scheepsbouwer Holland Shipyards Group.

Emissievrij

Vanaf november start Holland Shipyards Group met de bouw van de emmissievrije veerponten, welke Riveer zelf heeft ontworpen in samenwerking met het Gorcumse Coco Yachts.
De bouw gebeurt deels in Polen, waarna de casco’s bij Holland Group worden afgebouwd. De scheepsbouwer, met werven in Hardinxveld, Werkendam en Vlissingen, kwam als beste partij uit de aanbesteding. Het bedrijf heeft veel ervaring met het elektrificeren van veerponten, onder andere voor het GVB Amsterdam. De technische upgrade in het ontwerp kwam dan ook van hun hand. “Dat deze veren straks voor onze eigen deur varen, maakt het extra bijzonder,” zegt mede-eigenaar Leendert Hoogendoorn.

Visitekaartje

WethourvHans Tanis vindt het een mooie stap: “Dit is duurzaamheid en innovatie! Continuïteit in de veerverbinding biedt kansen in de toekomst voor de A27, het woon- werkverkeer, scholieren en voor het toerisme in de regio.”

Bedrijvenplatform Werkendam Maritime Industries (WMI) reageert tevreden dat een WMI-lid de opdracht kreeg: “Diverse bedrijven uit de omgeving staan klaar om mee te werken aan de afbouw van deze twee veren, die ongetwijfeld een visitekaartje voor de regio gaan worden!”

Oplevering

Naar verwachting zullen de schepen eind 2022 door Holland Shipyards Group worden opgeleverd. Vanaf begin 2023 gaan ze daadwerkelijk varen tussen Gorinchem, Sleeuwijk, Werkendam en Hardinxveld.

Volg de ontwikkelingen over de bouw via www.riveer.nl/nieuwbouw/

Ook interessant