Nieuws

Maritiem Werkendam zet sector internationaal op de kaart

WERKENDAM – Veel zogenaamde ‘natte’ bedrijven in Werkendam werken voor klanten in het verre (of minder verre) buitenland. Onlangs werd weer een aantal bijzondere projecten afgeleverd. Zo bouwde Maksor een pier op Bonaire en was TMS Technical & Maritime Services B.V. aan de slag met paalpluggen in de Baltische zee. Boll Engineering was in België op karwei. Projecten die (maritiem) Werkendam internationaal op de kaart zetten.

Dutch Caribbean Waterworks (DCW), een volle dochteronderneming van Maksor Diving, bouwde op Bonaire een pier voor Buddy Dive Resort. Ondanks dat de opdracht al voor de Coronacrisis was gegeven, werd het werk op tijd opgeleverd. De staalconstructie werd in Nederland gebouwd en kon ondanks de Coronamaatregelen volgens planning starten met de aanleg van de pier.  Als de ontwikkelingen rond het Covid-19 het toelaten, zullen ongetwijfeld nog meer projecten op Bonaire volgen.

Pluggen
TMS Technical & Maritime Services B.V. (winnaar BizAwards Altena 2019) ontwikkelde en leverde voor een offshore windproject in de Baltische Zee negen paalpluggen. Deze worden gebruikt voor het drijvend transporteren en het hijsen van fundatiebuispalen. Door middel van de pluggen worden de buispalen, met een diameter van 6,5 en 6,8 meter, aan de uiteinden waterdicht gemaakt. Drie van deze pluggen zijn tevens geschikt gemaakt voor het uit zee hijsen van de palen. De hijslast van de pluggen is 1.100 ton per stuk en zijn in de werkplaats van TMS getest op een last van 1.200 ton.

Spudpalen
Boll Engineering Build and Construct BV installeerde drie hydraulisch bedienbare spudpalen op een werkschip in Charleroi (B). Dankzij de spudpalen kan het schip zich op de bodem van de waterweg vastzetten, zodat baggerwerkzaamheden op een veilige manier kunnen plaatsvinden.
Boll Engineering verlengde bestaande spudpalen en paste deze aan. Ook bedacht en installeerde Boll een ingenieuze installatie voor de bediening. Mede dankzij de inzet van de vakmensen van Europe@work (ook uit Werkendam) kon Boll de mooie klus klaren.

Stuk voor stuk sterke staaltjes techniek en inzet dus vanuit het Werkendamse. Waar Altena groot in kan zijn.

(Beelden: Werkendam Maritime Industries)

Ook interessant