Nieuws

HAK werkt aan ‘intelligent groentebord’ voor kinderen

Groenteconsumptie kinderen tussen 4-8 jaar is serieus probleem en moet omhoog

GIESSEN – Groentefabrikant HAK uit Giessen werkt aan het ontwerp en de productie van een ‘intelligent groentebord’ om kinderen op geraffineerde wijze en ongemerkt te verleiden dagelijks meer groenten te laten eten. Kinderen in de leeftijd 4-8 jaar en hun ouders worden daarmee op slimme wijze geholpen meer groenten te eten en zo onbewust een gezonder eetgedrag te beïnvloeden.

Het bord, dat vanaf begin 2021 op de markt komt, gaat binnenkort in Nederland in productie. Bij de ontwikkeling van het bord baseerde HAK zich onder meer op wetenschappelijke inzichten. Zo deed Wageningen University & Research in opdracht van HAK literatuuronderzoek naar de mogelijkheden van zintuigelijke beïnvloeding van onderbewust eetgedrag in het bijzonder de rol van het bord waarvan wordt gegeten in relatie tot het eten van groenten.

Volgens HAK en betrokken experts, waaronder een voedingsdeskundige en industrieel ontwerpers, is het intelligente bord een ontwerpmix van vorm, grootte, volume, materiaal, kleur, indeling en positionering van de groenten versus andere ingrediënten die de onbewuste keuzes van het eetgedrag van kinderen positief kunnen beïnvloeden.

Dagelijks gedoe
Veel ouders herkennen het gedoe, en soms zelfs de strijd, om kinderen dagelijks een voldoende hoeveelheid en variatie (of überhaupt) groenten te laten eten. In de praktijk blijken kinderen gemiddeld niet boven de 73 gram/dag groenten uit te komen. En dat terwijl de gezondheidsrichtlijnen adviseren die leeftijdsgroep tussen de 100-150 gram groenten per dag te laten eten. Daarnaast eet 40% minder dan vijf dagen per week groenten.

Mirjam van Delft, (voedingsdeskundige, kinderdiëtist): ‘Het eten van te weinig groente ontstaat vaak in de peutertijd. De overgang van gepureerd voedsel naar ‘mee eten met de pot’ kan hierin een struikelblok zijn. Met name groente wordt dan niet, of in kleinere hoeveelheden gegeten. En dit werkt weer vaak door als het kind ouder wordt. Hoe eerder een kind (ongemerkt) groente eet, hoe makkelijker dit ook later zal gaan.’

De weerstand die kinderen op jonge leeftijd hebben tegen het eten van groente is herkenbaar en van alle tijden. Van Delft: ‘Kinderen houden in beginsel en van nature niet direct van groenten omdat de meeste bitter smaken.’

Helpen waar mogelijk
Nicole Freid (Directeur Innovatie en Marketing HAK):  ‘Daarom zijn we gaan nadenken hoe we kinderen kunnen helpen meer groente te eten. In plaats van te vertellen wat moet, zijn we gaan kijken hoe we dit groenteconsumptieprobleem aan tafel en zonder te veel gedoe en op subtiele wijze, konden aanpakken. Om die reden zijn we de onbewuste invloed dat een bord heeft op onze groenteconsumptie samen met experts gaan onderzoeken.’

Begin 2021 presenteert HAK verworven inzichten, prototypes en het definitieve ontwerp van het bord dat dan op de markt komt.

(Foto HAK)

Ook interessant