Nieuws

Hoe kun je de productiviteit verhogen tijdens het werken

Wanneer je werkt is het natuurlijk je doel om zo productief mogelijk te werken. Maar dit is soms moeilijker dan je denkt. Een lage productiviteit kan leiden tot verveling, overwerken, je ongelukkig voelen of in extreme gevallen zelfs ontslag. Om dit probleem zo goed mogelijk tegen te gaan lees je hier een aantal tips om je productiviteit tijdens het werken te verhogen. 

Maak het jezelf comfortabel

De eerste tip is om niet te lang achter elkaar hetzelfde te doen. Als je de hele dag achter een bureau werkt is het belangrijk om af en toe een korte pauze in te lassen waarin je bijvoorbeeld een rondje loopt of een kopje koffie drinkt. Ook is het belangrijk dat je comfortabel bent. Zorg bijvoorbeeld voor een goede bureaustoel, op deze manier voorkom je rugproblemen. Als je fysiek oncomfortabel bent is het lastiger om je te concentreren en ben je minder productief. Als je een comfortabele, witte bureaustoel zat bent kun je ook overwegen om een staand bureau aan te schaffen. Ook een bureaufiets is een goede manier om fit, actief en productief te blijven tijdens je werkdag. Deze nieuwste ontwikkelingen focussen zich op je beweging, je maakt tijdens het bewegen een stofje genaamd endorfine aan. Endorfine zorgt ervoor dat je betrokkener en alerter bent.

Maak een goede planning

Ook een goede planning heeft veel invloed op je effectiviteit. Een goede structuur zorgt er namelijk voor dat je veel effectiever werkt. Probeer aan het einde van je werkdag de planning te maken voor de volgende dag. Zo weet je aan het begin van je werkdag precies wat je die dag moet doen. Door de planning aan het eind van de dag te maken kun je de volgende dag direct productief aan de slag. Daarnaast kun je ook met een gerust gevoel naar huis omdat je precies weet wat je de volgende dag te wachten staat.

Neem voldoende rust

Het is erg belangrijk om ook af en toe rust te nemen, kun je na je pauze weer lekker efficiënt aan het werk. Wanneer je tijdens je lunchpauze achter je bureau blijft zitten om nog iets af te maken denk je misschien dat je lekker productief bezig bent, maar in werkelijkheid is het tegendeel waar. Het is in de meeste gevallen beter om even rust te nemen en achter je bureau vandaan te komen. Je kunt het beste een stukje gaan lopen, wat te drinken halen of even naar buiten gaan tijdens je pauze. Op het moment dat je je werkplek even verlaat ontstaat er rust in je hoofd waardoor er na je pauze meer ruimte is voor creativiteit en productiviteit.

Drink voldoende water

Water drinken heeft veel meer invloed op je productiviteit dan je wellicht in eerste instantie zou denken. Door voldoende water te drinken voorkom je uitdroging en breidt de grijze stof in je hersenen zich uit. De grijze stof heeft als functie het verwerken van informatie, dit is dus een erg belangrijke stof om productief te kunnen werken. Onderzoek wijst uit dat het drinken van voldoende water gedurende de dag je productiviteit van verhogen met maar liefst 14%. Wat is voldoende water dan vraag je je wellicht af. Voor mannen geldt het advies om 13 glazen water te drinken per dag. Voor vrouwen is dit advies 13 glazen water per dag.

Ook interessant