Nieuws

HAK stapt na proef over op grote kidneybonen van Nederlandse bodem

GIESSEN – Conservenfabrikant HAK uit Giessen deed afgelopen jaren een succesvolle proef met grote rode kidneybonen in Zeeuws-Vlaanderen, waaruit blijkt dat deze bonen goed gedijen in de Nederlandse grond. Inmiddels worden de bonen ook in Zuid-Holland geteeld. HAK schaalt de productie van kidneybonen daarom op en stapt dit jaar volledig over naar grote rode kidneybonen van Nederlandse bodem. Steeds meer telers d

De proef met grote rode kidneybonen in Nederland verloopt zo goed, dat HAK heeft besloten de teelt van deze kidneybonen op te schalen van 25% naar 100% van haar behoefte. Dat betekent dat HAK dit jaar voor het eerst alle benodigde grote kidneybonen voor pot en stazak uit Nederland haalt. HAK neemt daarmee een gecalculeerd risico en zet in op een goede oogst deze maand.

On the way to PlanetProof kidneybonen

Op dit moment wordt een aanzienlijk deel van alle peulvruchten die de Nederlandse consument eet in het buitenland en zelfs buiten Europa geteeld. Van oudsher komen kidneybonen onder andere uit Noord-Amerika en Canada. En omdat HAK haar groenten en peulvruchten het liefst van dichtbij haalt – binnen een straal van 125 kilometer van standplaats Giessen – experimenteert de groente- en peulvruchtenfabrikant al enkele jaren met de teelt van exotische bonensoorten, zoals rode kidneybonen, zwarte bonen en kikkererwten. Dat doet HAK onder andere samen met de Zuid-Nederlandse coöperatie CZAV.

Lokaal telen zorgt voor minder transportkilometers. Daarnaast heeft dichtbij telen als voordeel dat HAK beter kan samenwerken met de telers en daardoor meer stappen kan zetten op het gebied van duurzame teelt. De kidneybonen van dit jaar zijn op duurzamere wijze geteeld en hebben dan ook de ‘On the way to PlanetProof’ certificering gekregen.

(Bron HAK)

Ook interessant