Nieuws

Vitaal Platteland. Visionair boek Shah Sheikkariem heeft een missie

ALTENA – Vrijdag (15-7) nam VNG-voorzitter Jan van Zanen nam het boekje Vitaal Platteland in ontvangst. Dit visionaire werkje met een missie werd geschreven door Shah Sheikkariem met co-auteur Adjiedj Bakas. Van Zanen schreef het voorwoord. Het nieuwe boek is een vervolg op Sheikkariem’s eerder verschenen editie: De toekomst van het Platteland.

De auteurs beschrijven de kansen voor het platteland ‘op weg naar de nieuwe blauwe zones’. Tal van (nog steeds) actuele thema’s komen aan de orde, zoals zorg, onderwijs, agrariërs, woningbouw, stikstof, ondermijning, vernieuwing van onze democratie en nog veel meer.

Rurbanisatie en hybride stedelingen

In dit boek worden trends en kansen voor het platteland in kaart gebracht. ‘Als we die benutten krijgen we nieuwe Blauwe Zones. We leven in een tijd van rurbanisatie: hybride werkende stedelingen vestigen zich in buitengebieden. Plattelanders en importbewoners leren zich op een spannende manier met elkaar te verhouden. Frankrijk beschermt nu al de geluiden en geuren van het platteland: mest en hanengekraai horen bij het buitenleven en behoren nu tot het nationale erfgoed. Nederland en Vlaanderen zullen volgen.’

Maar ook: ‘De ‘stikstofcrisis’ heeft grote gevolgen voor het platteland: er gaan boerderijen verdwijnen. Maar cocaïnewasserijen, fabricage van synthetische drugs, stropers en overlast gevende ‘veiligelandiers’ in azc’s ondermijnen de buitengebieden.’

Auteurs

Shah Sheikkariem deed als consultant, interim-manager en bestuurder veel ervaring op in plattelandsregio’s in Brabant en Gelderland en is dus een insider. Shah Sheikkariem maakt immers ook deel uit van de bestuurlijke kopgroep Vitaal Buitengebied voor de regio West-Brabant.

Trendwatcher Adjiedj Bakas publiceerde als outsider al eerder over trends die tot een revitalisering van het platteland kunnen leiden.

Zie ook YouTube – Vitaal Platteland

Het boekje Vitaal platteland is o.m. verkrijgbaar bij Cigo Lucas in Wijk en Aalburg.

 

(Foto Shah Sheikkariem)

Ook interessant