Nieuws

Schouten Europe introduceert gefermenteerd plantaardig gehakt van eigen reststromen

GIESSEN – Tempeh Gehakt is het nieuwste product van Schouten Europe uit Giessen. Het volledig plantaardige gehakt is deels gemaakt van reststromen uit één van de productiefaciliteiten van Schouten. Met het product speelt Schouten op een duurzame wijze in op de stijgende vraag naar gefermenteerde producten. Het tempeh gehakt komt beschikbaar voor de retail, het out-of-home kanaal en de voedselverwerkende industrie.

Tijdens de productie van andere tempeh producten uit het assortiment van Schouten, komen er reststromen vrij. “Omdat wij voedselverspilling zoveel mogelijk willen tegengaan en het restproduct volledig veilig en bruikbaar is, zetten we dit, na een kleine bewerking, als Tempeh Gehakt in de markt’’, vertelt R&D directeur Niek-Jan Schouten. Gehakt is binnen de plant-based markt één van de belangrijkste productgroepen. 

Twee varianten

Schouten brengt twee varianten op de markt. Een gekruide variant en een niet-gekruide variant. De laatste variant is met name bedoeld voor consumenten of productontwikkelaars die zelf nog een smaak willen toevoegen aan het product. Het product is zeer makkelijk te bereiden en in te passen in bestaande recepturen waar normaal vleesgehakt in wordt gebruikt. 

Gefermenteerde sojabonen

Tempeh is een oeroude en plantaardige eiwitbron op basis van soja. Het wordt verkregen door de fermentatie van sojabonen. Tempeh neemt andere smaken goed op en is daardoor zeer geschikt als ingrediënt voor vele verschillende gerechten. Tempeh is volledig plantaardig, bevat zo’n 22 gram eiwit per 100 gram en is rijk aan vitamine B, ijzer, mineralen en vezels.

Tempeh Today

Schouten heeft de laatste jaren veel kennis en ervaring opgedaan met betrekking tot tempeh. Het bedrijf introduceerde al enkele succesvolle innovaties met tempeh. Henk Schouten, CEO van Schouten Europe lanceerde in februari van dit jaar Tempeh Today: een innovatieve manier van duurzame en gezonde voedselproductie in India. In high tech Small Fermentation Units (SFU’s) wordt lokaal tempeh geproduceerd. De Nederlandse vinding levert een toekomstbestendige bijdrage aan het terugdringen van het eiwittekort onder de Indiase bevolking.

Ook interessant