Nieuws

Ledenvergadering Ondernemersvereniging Aalburg levert inzichten en suggesties op

VEEN  – De Algemene Ledenvergadering van Ondernemersvereniging Aalburg voltrok zich in de fraaie showroom van Automobielbedrijf A. van Rijswijk. Het werd een boeiende avond die werd afgesloten met een netwerkborrel en rondleiding door het Veense bedrijf en de nieuwe Carwash. Deze gaat overigens 1 december van start.

Aan de Zoutendijk luisterden de aanwezigen naar een interessante presentatie van Joost Boersma over het thema “De FIOD belt aan”. Boersma (65) nam zijn gehoor mee in een interactieve sessie langs procedures en geanonimiseerde cases. De FIOD is de opsporingsdienst van de Belastingdienst die financiële fraude en belastingfraude opspoort en bestrijdt. Boersma werkte 25 jaar als rechercheur en hulpofficier van justitie bij de FIOD in Arnhem.

Opsporing en onderzoek

‘Wat als de FIOD aanbelt?’ Als dat gebeurt, is er iets niet in de haak. Niemand wil te maken krijgen met de FIOD, maar een inkijkje in hoe deze dienst, bleek reuze interessant. Boersma maakte duidelijk waartoe je wel en niet verplicht bent als de FIOD binnenstapt en je vragen stelt. Ook schetste hij een beeld van wat de gevolgen kunnen zijn als de dienst op het bedrijfstapijt stapt. Boersma nam de ondernemers mee langs casussen waar fraudeurs  in luxe villa’s zwemmen in geluidsarm zwembad zonnige, managers die zich verrijken ten koste van belastinggeld Bedrijven die hun (onder)aannemers onder druk zetten en zo hun leveranciers duperen door fraude. Het waren maar een paar voorbeelden van fraude. Volgens Boersma komt het niettemin in veel organisaties voor en in alle lagen van de bevolking. Uiteindelijk gaat het om het optuigen van een onderzoek om bewijzen te verzamelen om zo de verdachten voor de rechter te kunnen brengen. Gelet op het aantal spontaan afgevuurde vragen bleek het een onderwerp dat de aanwezigen interesseerde. De moraal van de avond was helder: ‘ We wensen u geen onverwacht bezoek van de FIOD!’

Meerwaarde

Tijdens het formele ledengedeelte passeerden de jaarcijfers, werd afscheid genomen van Jeroen Leijten die na 15 jaar zijn bestuursfunctie neerlegde. Daarmee is een plek vacant binnen de OVA-bestuur. Er meldden zich die avond nog geen gegadigden. De voorzitter, Ciel Vos, blikte terug op het achterliggende jaar. Naast de traditionele acties stuurde OVA recent ook een brandbrief naar het college voor ondernemerssupport.
Met de blik vooruit volgde onder meer een discussie met de zaal over hoe de meerwaarde van de ondernemersvereniging vergroot zou kunnen worden voor alle leden. OVA is vooral sterk voor winkeliers, (‘Er is meer dan de fietstocht en de eindejaarsactie.’). Hoe kan die kracht ook ingezet worden voor andere sectoren. Er kwamen ideeën voorbij van netwerkmomenten, gezamenlijke inkoop tot bedrijfsbezoeken en -presentaties. OVA zegde toe met de suggesties aan de slag te gaan.

(Foto Ondernemend Altena)

Ook interessant