Nieuws

Landbouwbedrijf Straver vraagt om geduld en begrip in oogsttijd

ALTENA / ALMKERK: Landbouwbedrijf Straver is een familiebedrijf dat zich bezighoudt met de teelt en verkoop van akkerbouw- en groentengewassen. In deze periode van het jaar worden die gewassen geoogst. De ondernemer realiseert zich dat effecten daarvan, modder op de weg, ongemak en gevaar kunnen opleveren. Het familiebedrijf aan de Provincialeweg Zuid in Almkerk doet er alles aan om dat zo veel mogelijk te voorkomen. Maar zoals met veel dingen, gaat het hier toch ook om samenspel, geduld én begrip. Het gaat immers ook om ons eigen eten …

Nu er in Altena volop geoogst wordt, plaatst het agrarisch bedrijf een oproep:

“De afgelopen weken was het nog prachtig weer en hebben we tijdens het oogsten weinig te maken gehad met modder. Maar het is wel duidelijk dat dit weekend de herfst echt zijn intrede heeft gedaan. De komende tijd zullen we dus weer meer te maken gaan krijgen met modder op de weg tijdens het oogsten van uw voedsel. Daarvoor vragen wij uw begrip!”

Overlast beperken

“Uiteraard proberen we de overlast te beperken, maar dit is niet altijd direct mogelijk. Onder andere door middel van borden langs de weg brengen we u als weggebruiker op de hoogte van mogelijk slipgevaar door modder op de rijbaan.”

“Wij beseffen ons dat het best vervelend kan zijn als u onderweg bent en achter zo’n grote machine zit. Neem geen onnodige risico’s, door bijvoorbeeld overhaast in te gaan halen. Dit brengt niet alleen uzelf, maar ook de andere weggebruikers in gevaar! Een trekker chauffeur kan u er niet altijd direct voorbij laten gaan, dit is niet alleen voor zijn/haar eigen maar ook voor uw veiligheid!
U zult misschien denken: wat krijg ik nou eigenlijk terug voor al die grote, langzaam rijdende machines en modder, naast extra reistijd en een vieze auto? Kijk dan eens wat er ’s avonds op uw bord ligt. U ziet dan vast en zeker één of meerdere producten die wij die dag van het land hebben gehaald.”

Schoonmaken

“Let ook op wanneer we de weg aan het schoonmaken zijn. Neem ook dan geen onnodige risico’s met hard rijden of inhalen. Het schoonmaken kost even tijd en de bezem-/waterwagen rijdt vaak langzaam. Dit is juist nodig om de weg goed schoon te krijgen. Dit doen we voor ieders veiligheid, dus ook graag dan nog even geduld. En denk je: ‘Nu is de weg dus schoon en kan het gas er weer op!’ Kijk dan uit! Want door het schoonmaken van de weg, kunnen bermen zacht worden. Pas dus ook op wanneer je iemand moet passeren en hiervoor de berm in moet. Doe dit niet met hoge snelheid om alsnog gevaarlijke situaties en ongelukken te voorkomen.”

Tips

“Als omrijden geen optie is en u over de weg moet waar oogstwerkzaamheden plaatsvinden en er modder op de weg ligt?

  • Matig dan uw snelheid
  • Geef niet plotseling gas
  • Maak geen grote stuurbewegingen
  • Hou afstand
  • Toch in de slip? Laat het gas los, en trap niet op de rem! U slipt dan alleen nog maar harder.

Dank voor uw geduld, toon begrip en raak niet in de slip!”

(Foto – archief ter illustratie.)

Ook interessant