Nieuws

Koninklijke Horeca Nederland Altena Biesbosch: ‘De rek is eruit!’

ALTENA – Koninklijke Horeca Nederland Altena Biesbosch stuurt een noodkreet aan het kabinet: ‘De rek is eruit.’ De brancheorganisatie pleit voor voor een heropeningsplan van cafés en restaurants. Ook de steunpakketten moeten vele malen beter om de gevolgen van de lockdowns te kunnen bestrijden. De afdeling van KHN richt zich ook tot de gemeente Altena op om de oproep ‘met kracht te ondersteunen en uit te dragen richting het kabinet om de horeca in Nederland te redden’, aldus voorzitter Pieter Venus in de brief.

Omzetdaling
Venus schrijft verder: “De horeca is nu meer dan zes maanden dicht, clubs en nightlifebedrijven moeten al bijna elf maanden hun deuren gesloten houden. Veel horecaondernemers staan op omvallen. De centen zijn op, de rek is eruit. Horecaondernemers, medewerkers en hun families trekken het niet meer!’ De boodschap is ernstig: ‘De verlenging van de lockdown komt keihard aan binnen de horecabranche. De cijfers waren al niet best en worden alleen maar erger. Horecaondernemers verwachten gemiddeld een omzetdaling van 45 tot 50 procent over 2020 in vergelijking met 2019. De omzet zal in januari en februari van dit jaar uitkomen op nagenoeg nihil. Afhalen en bezorgen levert in verreweg de meeste gevallen bij lange na niet de omzet op van een normale exploitatie.’ KHN dringt aan op perspectief: er moet zo snel mogelijk een ‘economisch heropeningsplan’ komen. De horeca moet en kan verantwoord open.

Oproep aan Altena
KHN Altena Biesbosch wendt zich in de brief aan het kabinet ook tot de gemeente Altena om de noodkreet te ondersteunen. Wethouder Matthijs van Oosten stuurde eerder een brandbrief aan minister en staatsecretaris van Economische zaken voor financiële steun en lokaal maatwerk. Deze werd ondertekend door zes gemeenten. Van Oosten gaf in een later gesprek met Ondernemend Altena ook aan de druk richting “Den Haag” op de ketel te zullen houden. Hij had contacten en een afspraak in de agenda met VVD en CDA.

Allemaal prima, maar Pieter Venus legt de bal bij de gemeente neer, strak op de stip: ‘Ook als gemeente zelf kunt u kijken hoe u ondernemers kunt helpen de crisis door te komen. We zien in veel gemeenten dat de samenwerking en communicatie tussen de gemeente en de ondernemers beter verloopt dan ooit. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en te kijken waar gemeenten ondernemers kunnen steunen zowel in financiële zin als te kijken naar verantwoorde heropening. De horeca heeft u nodig en u heeft de horeca nodig. Samen moeten we deze crisis doorkomen.’ Als ‘huiskamer van de samenleving’ is de horeca belangrijk, onderstreept Venus de maatschappelijke functie van de branche.

Ook interessant