Nieuws

Is investeren in landbouwgrond een goed idee?

Tegen 2050 zal de agrarische sector in de wereld waarschijnlijk een bevolking van meer dan negen miljard mensen moeten ondersteunen – deze toename in de bevolking zal een toename in productiviteit van de landbouw vragen. Men verwacht zelfs dat de toename in productiviteit zo rond de 60% moet zijn!

Tel daarbij op dat de middenklasse van deze wereld steeds groter wordt. Het is een enorme uitdaging om dus iedereen te voeden met een gezond en gevarieerd dieet. Daarnaast verdrukt verstedelijking de bestaande landbouwgrond, waardoor men op zoek moet naar nieuwe plekken om aan de voedselvraag te blijven voldoen.

Dit lijkt dus een perfecte investering. Koop een stuk grond, desnoods via een tussenpartij, en wacht tot een boer de grond koopt, of een uitdijend dorp. In Nederland hebben we immers een gebrek aan huizen.

Lovende woorden

Een blik op de partijen die landbouwgrond proberen te verhandelen voor speculatie spreken lovende woorden over  stabiele investeringsrendementen, diversificatie en een investering die iedereen zou moeten doen. 

Is het gras echt zo groen in de wereld van beleggen in landbouwgrond? Vaak is de werkelijkheid weerbarstiger. Voor veel particulieren zijn er veel meer aantrekkelijke manieren om spaargeld te laten groeien. In de aandelenmarkt kan het al veel laagdrempeliger, ontdek de mogelijkheden eens van ETF’s, opties of obligaties!

Hoe doet men mee?

Ten eerste kan men gewoon op de bekende huizenwebsites een kijkje nemen welke weilanden er momenteel te koop staan in Nederland. Via deze weg een weiland aanschaffen is voor veel particulieren die hun spaargeld willen laten renderen een hele, hele grote klus. Men moet goede kennis hebben van de soorten grond, water, en bestemmingsplannen. 

Een andere manier is om via fondsen of gespecialiseerde bedrijven een stuk landbouwgrond op te kopen. Zo zijn er partijen die in een ruk een groot aantal percelen opkopen om het vervolgens in kleinere stukken weer door te verkopen. Ook is het mogelijk om in een fonds in te kopen, waardoor men zelf niet het beheer van het weiland hoeft te verzorgen.

De nadelen

Een belegging in landbouwgrond wordt niet gedaan voor de snelle winst. Het kan jaren duren voordat de investering er weer uit is. Wanneer men het koopt met de hoop dat het wordt opgekocht door een uitdijende stad dan is het risico op falen ook nog eens erg groot. De lokale politiek, provincie en het rijk zijn doorgaans allemaal direct of indirect betrokken bij de uitbreiding van een stad. 

Met zoveel belanghebbenden, kan het zomaar zijn dat de landbouwgrond nooit wordt opgekocht door de stad. En dan zit men ineens vast aan een groot stuk gras zonder bestemming.

Ook interessant