Nieuws

BLOG | Wat nu? Broodprijs met tientallen procenten omhoog?

BLOG | Op 22 maart van dit jaar plaatsten wij een bericht over de graan- en grondstoffenprijzen. Maar wat toen niemand kon overzien en wat ook niemand verwachtte, was dat de energieprijzen zo hard zouden blijven stijgen.

In ons geval betekent het dat wij per 1 oktober de derde prijsverhoging krijgen voor dit jaar van onze energieleverancier. Dan is de prijs 10 tot 11 keer zo hoog als eind vorig jaar. En aangezien wij grootverbruikers zijn van gas en elektra gaat dit echt een probleem worden.
Om het voor iedereen in perspectief te zetten. Voorheen was voor elke €100,00 omzet €5,00 energie nodig. Per 1 oktober komt dit uit op €40-45,00. Oftewel van 5% naar plusminus 45%. Iedereen begrijpt dat dit niet zo door kan gaan. Want op deze manier wordt alles onbetaalbaar.

Daarnaast zijn ook de hoofdgrondstoffen die we gebruiken in de bakkerij zoals boter, slagroom en eieren blijvend aan het stijgen in prijs. Maar ook alle hulpgrondstoffen die we nodig hebben voor de bereiding van brood zijn continu stijgend en zitten ook al boven de 25 % stijging.

Wij als bakkers zijn verenigd in een belangenorganisatie NBOV. Onze voorzitter Arend Kisteman is de afgelopen weken diverse keren in het nieuws om uit te leggen waar het misgaat. En we hopen met hem dat er maatregelen gaan komen om de energieprijzen te beteugelen.

Bij de overheid denken ze dat alle foodbedrijven megawinsten hebben gemaakt in de Coronajaren. En dat wij die kosten wel even kunnen ophoesten want wij hebben “zoveel geld op de plank liggen”. En ik ontken niet dat een aantal bedrijven in de foodsector goed gedraaid heeft qua omzet. Mits men niet leverde aan de horeca, want dan heb je die extra winkel- of webshopomzet juist hard nodig gehad om al je vaste lasten te betalen. Maar waar diezelfde overheid geen rekening mee houdt in dit verhaal is de extra kosten die we hebben moeten maken om open te mogen blijven. Zoals de kosten van spatschermen, desinfectiemiddelen, dispensers, mondkapjes, handschoenen, posters, zelftesten, stickers en posters etc.

Maar de grootste kostenpost van die tijd waar ik niets over hoor of terug zie is de loondoorbetaling van alle werknemers die in quarantaine moesten en die niet ziek waren en waar ook geen vergoeding voor is uitgekeerd, simpelweg omdat die niet te claimen was.
En degene die langdurig ziek en waarvan de kosten wel te claimen waren dat was op dat moment wel fijn. Echter daar wordt nu de rekening voor gepresenteerd in de vorm van een twee- of verdrievoudiging van de ziektekostenpremie.

Wat nu? Broodprijs met tientallen procenten omhoog?
Dat kan niet!! Dan is het voor niemand meer te betalen. Niemand wil zich uit de markt prijzen. We proberen een prijsverhoging zo lang mogelijk uit te stellen, zodat iedereen zo lang mogelijk lekker brood kan blijven kopen. Want bij een stijging worden de kosten onbetaalbaar zowel voor ons als ondernemers, maar zeker ook voor particulieren.
Het zou fijn zijn als de overheid zich daar druk over zou maken in plaats van de zogenaamde oplossing om de klimaatcrisis te financieren met 25 miljard. Stop met die gekte, want als men zo doorgaat valt half Nederland om.

We hopen dat de overheid op Prinsjesdag met oplossingen komt op de korte termijn. Want als het zo doorgaat krijgen wij als bakkers binnenkort echt de rekening gepresenteerd en zijn er diverse collega-bakkers die kerst 2022 niet halen!

Arthur van Horssen
Bakkerij Van Horssen Nederhemert
met winkels in Aalst, Zaltbommel en Wijk en Aalburg.

Ook interessant