Nieuws

BLOG | Ongefundeerd beleid

BLOG | Er gebeurt zoveel in het land dat het bijna niet bij te houden is. Ik heb in eerdere berichten al uitgelegd wat er niet klopt aan het voorgenomen stikstofbeleid en gelukkig komen die berichten nu ook via officiële kanalen naar buiten. PBL, Lantinga, UvA, Rabbinge en Commissie Hordijk bevestigen wat de boeren al een paar jaar roepen. In Den Haag wisten ze dat wel, maar ze hielden informatie achter voor Hordijk in de hoop hun plannen door te kunnen drukken. Reden voor de boeren om met hun “Stikstofkarretje” een marathon af ge leggen langs de provinciehuizen om van onderaf het tij te keren. Wij hebben met een groepje boeren een goed gesprek gehad op het provinciehuis, konden zeggen wat we op ons hart hadden en hebben wat documentatie ter onderbouwing aangeboden. Dat het effect heeft gehad, zagen we bij Buitenhof (zondag 12-6 red.) waar “onze” gedeputeerde aan tafel zat.

Tussendoor is er een ontwerp-beheersplan doorgenomen en ook daar zagen we dat er aan de richtlijnen van Brussel voorbij wordt gegaan. De richtlijn is dat de natuur niet achteruit mag gaan en daar staat niks over stikstof in vermeld. Wij verbazen ons erover dat iets aangemerkt wordt als natuur en dat er bijna meer menselijk handen plaatsvindt dan op het boerenland. Wat nog gekker is, is dat er geen nulmetingen verricht zijn voordat er in die gebieden gerommeld wordt, waardoor je niet weet of er wel echt de juiste maatregelen getroffen zijn en of ze daadwerkelijk effect hebben gehad. We hebben in Nederland te maken met een flink portie wensnatuur en als het gebied niet geschikt is, dan laten de hoge heren achter het bureau de natuur gewoon verbouwen. Goed voorbeeld is de Biesbosch: daar hebben ze mooi vruchtbaar land onder water gezet en nu liggen er plannen om de kreken te verlanden???? De wereld op zijn kop!

Momenteel zijn we achter de schermen druk bezig om de actie van 22 juni aanstaande te ondersteunen en hebben de boeren uit de regio achter de broek gezeten om niet stil te blijven zitten, maar vooral aan te sluiten en zich te laten horen. Gelukkig is er veel respons en bijval en niet alleen uit de agrarische hoek, want dit gaat echt iedereen aan! Vanuit alle delen van het land maken we ons samen op om “Den Haag” op zijn grondvesten te laten rammelen en hopen dat de fundatie het begeeft. Het beleid is al ongefundeerd.

BLOG | Irene Dubbeldam – ondernemer
Kolff Blonde d’aquitaines en landbouw in Almkerk

Ook interessant