In tal van Europese landen zijn er boerenprotesten omdat de boeren tegengewerkt worden met regelgeving. De afschaffing van rode diesel, is hier jaren geleden al ingevoerd en waar Duitsland nu pas voor op zijn kop staat, maar ook over de veel te ver gaande inmenging van de politiek in de bedrijfsvoering.
De kalenderlandbouw leidde hier al tot problemen, omdat het weer geen rekening houdt met de wil van politici. Boeren moeten werken met wat de natuur hen biedt en niet hoe de overheid ze gebiedt. De belofte dat PAS-melders gelegaliseerd zullen worden is via de achterdeur geruisloos verdwenen. De stikstofcrisis wordt naarstig in stand gehouden. Verplichte braak en bufferstroken zijn van die maatregelen die zomaar 4% van je grond onbruikbaar maken, niet alleen voor veehouders, maar ook voor akkerbouwers en dat zonder vergoeding voor investeringen van €80.000/ha. Hoe zou de gemiddelde burger reageren als de overheid gaat bepalen hoe zijn eigendom gebruikt mag worden?
Het demissionaire kabinet blijft regel op regel stapelen, waardoor er het komende jaar 650.000 van de 1,2 miljoen melkkoeien vroegtijdig in het slachthuis zullen eindigen. Al hebben ze een geluk bij een ongeluk, er is geen capaciteit. Dan hebben we ook nog de aanwijzing van de NV (nutriënten verontreinigde) gebieden, die toevalligerwijs overeenkomt met het beruchte kaartje van Van der Wal. Daarbij wordt gewerkt met cijfers van 14 jaar gleden en zijn alle veranderingen van na die tijd niet meegenomen.
Dierlijke mest moet worden afgevoerd, waardoor de kringloop op bedrijven onderbroken wordt. Kunstmest moet ervoor in de plaats gebruikt worden en dat geeft 74% meer uitspoeling, minder bodemleven en minder CO2 vastlegging dan dierlijke mest. Hou dan ook in de gaten dat 25% van ons gas naar kunstmestfabriek Yara gaat. De logica ontbreek aan alle kanten.
In Nederland streefden de boeren ernaar om grondgebonden te zijn, dwz het aantal stuks vee dat je hebt is in overeenstemming met het grondoppervlak dat je in gebruik hebt. Toppunt van kringloop! Helaas is die weer door een wetje onderuitgehaald, waardoor boeren die hun zaakjes goed op orde hadden weer op hoge kosten gejaagd worden. Dierlijke mest moet tegen hoge prijs worden afgevoerd en dure kunstmest teruggekocht. Hoe biologisch is kunstmest? De mest die zo belangrijk is voor de bodem en biodiversiteit wordt door de “deskundigen” uitgebannen en mensen worden met lichte dwang naar een plantaardig of, nog gekker, een insecten of meelwormen dieet gestuurd. Plantaardige meel is inmiddels door fabrikanten al vervangen door insectenmeel.
Volop redenen voor de Nederlandse boeren om ook de straat op te gaan en toch blijven ze nog steeds rustig. Het is intussen geen kwestie meer óf het hier uit de hand gaat lopen, maar wanneer en daarbij verwacht ik dat niet alleen de boeren in opstand komen. Een van onze eerste levensbehoeftes, voedsel, wordt straks onbetaalbaar!
BLOG | Irene Dubbeldam – ondernemer
Kolff Blonde d’aquitaines en landbouw in Almkerk
LEES OOK
Blogs op Ondernemend Altena