Nieuws

Aantal WOZ-bezwaren in Noord-Brabant ruim verdubbeld

REGIO – Steeds meer Brabanders zijn het niet eens met de WOZ-waarde van hun woning. Vorig jaar werd door ruim 86.000 woningeigenaren bezwaar aangetekend. Dit aantal ligt bijna 2,5 keer hoger dan in 2022 (+142,8%). Een sterke toename, maar minder dan de landelijke stijging van 154,2%. Wel zijn er binnen de provincie grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Waarderingskamer.

“De gemeenten gebruiken de WOZ voor de onroerendezaakbelasting, ook wel bekend als de OZB. Soms wordt deze waarde ook gebruikt voor de rioolheffing. Bij een te hoog ingeschatte waarde kun je dus onnodig veel gemeentebelasting betalen. Ook de belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting. Het zogeheten eigenwoningforfait. Als je het oneens bent met de WOZ-waarde dan kun je nog 6 weken na de beschikking gratis bezwaar maken”, aldus Marga Lankreijer-Kos, expert hypotheken bij Independer.

Verzesvoudiging

Hoewel het aantal bezwaren in iedere Brabantse gemeente toenam, zijn er lokaal grote verschillen. In ruim 70% van alle gemeenten was minstens een verdubbeling in WOZ-bezwaren. In Boxtel en Sint-Michielsgestel is het aantal zelfs ruim verzesvoudigd (respectievelijk +569% en +559%). In Best en Eersel steeg het aantal ingediende bezwaren juist het minst sterk, namelijk met respectievelijk 4% en 16%.

Koplopers 

In geen enkele Brabantse gemeente wordt zo vaak een WOZ-bezwaar ingediend als in Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Voor 15,2% van de woningen is hier in 2023 bezwaar aangetekend en in Meierijstad gaat het om 12,2%. Deze percentages liggen een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 7,4%

Ook interessant