In de serie Bedrijfsprofiel brengt Ondernemend Altena bedrijven & ondernemers voor het voetlicht.
ANDEL – Onder de opvallende naam Lekker Gemekker produceert firma ’t Boerenhof aan de Middenweg in Andel geitenijs in allerlei smaken. Vanuit een foodtruck en ijskarren laat Johan van ’t Sant heel Nederland – ‘van Roermond tot Zwolle’ – genieten van ijs gemaakt van geitenmelk. “Het is sowieso heel goed ijs, maar dat zal iedere ijsmaker zeggen. Ons ijs wordt ambachtelijk gemaakt, het is rijk van smaak. Dat proef je.”
Met de duidelijk aanwezige smaak van geitenkaas nog in de mond zal die uitspraak verbazing wekken, weet hij. “Maar geitenijs is een heel ander product dan geitenkaas. Geitenkaas heeft een sterke smaak, maar ons ijs is heel mild van smaak. Ik denk dat negentig procent van de mensen het niet eens proeft. Tien procent proeft het. Of ze denken dat ze het proeven”, lacht hij.
De oorsprong van het bijzondere product dat ’t Boerenhof maakt, gaat alweer ruim vijfentwintig jaar terug. Pa Van ’t Sant had koeien. Als bedrijfsopvolger liepen Johan en echtgenote Elli begin jaren negentig tegen de beperkingen van het bedrijf aan. “We hadden vergunning voor 200.000 liter melk. Melkquotum aankopen en het bedrijf uitbreiden was financieel niet haalbaar. En ik wilde boer worden. Geen akkerbouwer, want dat ligt mij niet, maar veehouder.” De boerderij werd verkocht en het echtpaar verhuisde een paar kilometer verderop. De koeien maakten plaats voor geiten, van het Saanen-ras: helemaal wit van kleur. Het was het begin van een tijd met ups en downs.
Markt
Johan: “De geitenhouderij in Nederland was toen nog heel klein. Maar er kwam wel steeds meer publiciteit. Meerdere keren heeft de markt een beweging gemaakt. Als de melkprijs opliep, stapten veel koeienboeren over. Dan kwam er weer veel te veel melk en zakte de prijs in. Wij hebben goeie jaren gehad, maar ook minder goeie jaren. Maar we zijn er nog steeds.” Inmiddels is de markt in rustiger vaarwater gekomen. “Daar zijn twee redenen voor. Boeren kunnen hun melkquotum niet meer verkopen en van de opbrengst een geitenbedrijf beginnen. En de banken zijn kritischer met financieren.”
‘Geit totaal ander dier’
Bovendien: switchen van koe naar geit is geen abc’tje, weet hij inmiddels. Johan: “Er wordt weleens gezegd dat een geit een kleine koe is. Maar dat is helemaal niet waar. Het is een totaal ander dier. Qua benadering, qua verzorging. In het begin is het best lastig geweest. Veel dingen wist je nog niet. Wij zijn door schade en schande wijs geworden, kan ik wel zeggen. En nog altijd leren we. Een geit is onvoorspelbaar. Regelmatig kom je weer iets tegen: wat is dit nou weer?”
Bedrijfsopvolger
Met zeshonderd geiten zit ’t Boerenhof ‘aan de onderkant van het optimum’, zegt Johan. Er liggen plannen om het bedrijf uit te breiden. In Dave van der Stelt hebben de Van ’t Sants een bedrijfsopvolger gevonden. “Dave komt al van kleins af aan op het bedrijf. Wij hebben drie kinderen, maar die hebben geen interesse. Nee, dat gaat ons niet aan het hart. Ik heb te vaak gezien dat een zoon per se boer moest worden. En dat is niet altijd een succes geweest.”
Succesproduct
Het grootste deel van de productie gaat naar de melkfabriek. Van een kleiner deel maakte Johan een succesproduct: geitenijs. IJs dat hij samen met compagnon Els Ekelmans zelf aan de man brengt. “We maken het niet voor de handel. Dan weet je één ding zeker: dan komt de prijs onder druk te staan en verdien je niets meer.” Het ijs is ter plekke te koop. En met ijskarren en een foodtruck staat Lekker Gemekker elke week wel ‘ergens’ in het land. Dankzij Google. Johan: “Als je zoekt op ‘ijskar huren’ staan we bovenaan. Zo komen we overal, van Roermond tot Zwolle. En het leuke is: vaak ontdekken mensen pas op de locatie dat we geitenijs verkopen. Alleen vorig jaar wreekte het zich. Toen zaten we vanwege de lockdown thuis. Maar dit jaar is het weer extreem druk.”