ALTENA – Na de oproep van Omroep Brabant dat boer Kees uit Vessem (Noord-Brabant) met 100.000 kilo sperziebonen zou blijven zitten, sloeg No Waste Army op de trom binnen hun netwerk op de sociale media. Dat hielp … Alle sperziebonen konden worden gered.
No Waste Army zijn ‘strijders tegen voedselverspilling’ en doen dat al sinds 2023. Zo redden ze oogsten van de afvalberg, appels en peren met een puntje verwerken ze tot sap, courgettes met een schrammetje, afgekeurd door retail en supermarkten, terwijl ze prima te eten of verwerken zijn, worden verwerkt in sauzen soepen of ander lekkers. ‘Dit omdat wij ons verantwoordelijk voelen én omdat we samen het verschil willen maken. Zijn er producten die wij kunnen redden? Dan doen wij dat. Eén team, één taak. Deze producten verwerken wij tot houdbare producten die wij samenvoegen in een No Waste Army box. Neem bijvoorbeeld tomaten. Hiermee kun je sauzen, soepen en nog veel meer lekkers maken. Met toffe recepten en leuke tips stimuleren wij onze strijders bovendien om zelf aan de slag te gaan. Zo voorkomen we samen dat voedsel waste wordt. Dát is onze missie.
Jacoline Peek-Hamoen uit Uppel deelt de berichten van No Waste Army op de socials en op haar Facebook-groep Fietsen voor m’n Eten – Altena. ‘Nu kwam het tot een concrete actie. Op donderdagochtend vroegen we via de app, telegramgroepen en Facebook-groepen wie er ook sperziebonen van boer Kees wilde redden.’ Dat lukt ook in Altena.
Met No Waste André, die altijd al groente verzamelt van onder meer boer Kees, reed een route. ‘Zo was de afspraak gemaakt om voor regio Altena 100 kilo mee te nemen. ’s Middags werd in een garage alles afgewogen, verpakt, klaar om afgehaald en rondgebracht te worden.’
Bovenstaande foto toont het overladen van de sperziebonen met bestemming Altena.