Ondernemend

Hoe melkrobots de melkindustrie op z’n kop zetten

De melkveehouderij is aanzienlijk anders dan jaren geleden. In de afgelopen jaren hebben verschillende slimme technologische ontwikkelingen de werkdruk van boeren lichter gemaakt en de efficiëntie in de stallen verbeterd, waarbij met name de opkomst van geavanceerde melkrobots opvalt.

Deze geautomatiseerde systemen hebben zacht gezegd de melkindustrie op zijn kop gezet. Zo zorgt de fluisterstille melkrobot voor een meer ontspannen sfeer in de stallen en wordt er gebruikgemaakt van een zogeheten streampulse melktechniek om koeien meer melk te laten produceren. In dit artikel gaan we er dieper op in.

Melkrobots als ideale toepassing voor automatisering van melkproces

Melkrobots zijn geavanceerde machines die ontworpen zijn koeien volledig autonoom te kunnen melken. De technologie achter deze robot maakt het mogelijk om individuele koeien te herkennen en te melken. Hierbij kan zelfs de kwaliteit van de melk worden gemonitord. Door diverse sensoren en op basis van gespecialiseerde software optimaliseren deze systemen het melkproces op basis van de specifieke behoefte van elke koe.

Een van de grootste voordelen van melkrobots is de positieve impact op de gezondheid van de koe. De melkrobots zijn fluisterstil waardoor koeien rustiger en ontspannen zijn. Dat draagt bij aan het verminderen van diverse gezondheidsproblemen, zoals uierontstekingen, die kunnen ontstaan wanneer er een te lange wachttijd zit tussen de melkbeurten. De gezondheid en het welzijn van de koe staat dus voorop bij het gebruik van melkrobots.

Diverse voordelen voor melkproductie en voor de boeren

Hoewel het aantal boeren in Nederland al enkele jaren afneemt, is er op het gebied van melkveehouders nog steeds volop concurrentie te vinden. Ook daarin kunnen melkrobots veel betekenen. Dat komt doordat de melkproductie flink wordt verhoogd door de melkrobots. Niet alleen omdat koeien minder stress ervaren en sowieso een betere melkproductie hebben, maar ook omdat uiers volledig leeg worden gemolken en koeien in de eerste 2 minuten 50% van de melk afgeven door het gebruik van een streampulse melktechniek.

Bovendien minimaliseren dit soort robots de arbeidskosten en de fysieke belasting voor de boer. In plaats van meerdere malen per dag handmatig de koeien te melken kan één operator het systeem controleren en bewaken, gegevens analyseren en ingrijpen op het moment wanneer dat nodig is. Melkrobots kunnen namelijk belangrijke gegevens verzamelen over de gezondheid van koeien, zoals eventuele afwijkingen en het melkvolume.

De toekomst van de melkveehouderij: ruimte voor innovatie

Daarbij dragen dergelijke geautomatiseerde systemen bij aan de duurzaamheid van de melkindustrie. Melkrobots optimaliseren het gebruik van hulpbronnen zoals energie, omdat er heel precies wordt gewerkt. Wordt dergelijk werk met de hand gedaan dan is het geheel veel minder precies. Ook wordt er alleen gemolken als dat nodig is en gaat er dus geen kostbare energie of water verloren.

De opkomst van melkrobots heeft de weg in de melkveeindustrie vrijgemaakt voor verdere innovatie en vooruitgang in de branche. Naar verwachting zullen melkrobots alleen maar nog geavanceerder worden met verbeterde functies die zowel goed zijn voor de dieren als voor de melkproductie en de boeren. De opkomst van de robots markeert een spannende stad voorwaarts naar een toekomst waarin landbouw en technologie zo veel mogelijk hand in hand gaan voor een betere voedselproductie.

Ook interessant