ALTENA – Om criminele inmenging in de transportsector binnen de gemeente Altena tegen te gaan, organiseerde het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) van de Landelijke Eenheid van maandag 19 tot en met donderdag 22 juni een actieweek.
Naast de politie en de gemeente Altena deden ook de Nederlandse Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Douane, KMAR, Taskforce-RIEC en Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland met de actieweek mee.
De TFOC aanpak faciliteert een samenwerking tussen verschillende overheidsdiensten en de transportsector. Ingezet werd afgelopen week opnieuw op preventie en controle.
Op maandag lag de focus op en rondom het water in Werkendam. Hierbij zijn negen binnenvaartschepen bezocht, werd met acht nautische ondernemers gesproken en zijn vier (jacht)havens bezocht.
Op dinsdag werden twintig transportbedrijven preventief bezocht en op woensdag zijn zeven transportbedrijven integraal gecontroleerd.
Op donderdag ging de aandacht uit naar het transport over de weg op en nabij de A27. Hierbij zijn 22 voertuigen gecontroleerd en meerdere overtredingen geconstateerd. Daarnaast zijn er veel preventieve gesprekken gevoerd met beroepschauffeurs.
Tijdens de actieweek zijn er meerdere signalen van drugslijnen en crimineel transport opgedaan. De gemeente: ‘Daarnaast zijn we op grote schaal zichtbaar en benaderbaar geweest en hebben we met meerdere bedrijven afspraken gemaakt over verdere samenwerking in het tegengaan van criminaliteit. Denk hierbij aan het verder weerbaar maken van ondernemers, chauffeurs en andere belangrijke spelers in de branche tegen criminele inmenging’. Burgemeester Egbert Lichtenberg: ‘Het is mooi dat op deze manier een zeer ondernemende tak in Altena ondersteund wordt om weerbaar te zijn.’
Voorkomen en bestrijden
Brabant is een logistiek knooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen. Maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Ondernemers worden vaak onbewust betrokken bij criminele praktijken.
Sinds 2020 is er onder de vlag van het programma TFOC (Transport Facilitated Organized Crime) speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector. Samen met de branche werken politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee, Taskforce-RIEC Brabant Zeeland en PVO Brabant- Zeeland en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging.
Deze aanpak wordt in heel Nederland toegepast. De integrale aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector essentieel.
Platform Veilig Ondernemen
Speciaal voor ondernemers is er het Platform Veilig Ondernemen (PVO Brabant-Zeeland). Zij kunnen hier terecht voor advies en ondersteuning rondom veiligheidsvraagstukken. Binnen het platform worden veiligheidsmaatregelen ontwikkeld en onder de aandacht gebracht. Een veilige (werk)omgeving is immers noodzakelijk voor een succesvol bedrijfsleven en een gezond ondernemersklimaat. In de strijd tegen onder andere ondermijnende criminaliteit, cybercrime, vastgoedfraude en High Impact Crimes zet het PVO in op voorlichting, instrumentontwikkeling en het aanjagen van samenwerking.
Vergroten bewustzijn
Naast gesprekken en delen van informatie was er deze week ook aandacht voor de game Operatie Zelos die iedereen online kan spelen. Sta in de schoenen van een vrachtwagenchauffeur en planner en krijg op belangrijke momenten keuzes voorgelegd in het transsportproces. Doel van de game is om het bewustzijn te vergroten van potentiële criminele gevaren.
Melden
Inwoners en ondernemers worden opgeroepen om (vermoedelijke) misstanden, verdachte situaties of overlast te melden. Dit kan bij de politie door te bellen met 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.