Nieuws

Woonunits arbeidsmigranten Kromme Nol worden versneld gerealiseerd

Arbeidsmigranten

WIJK EN AALBURG – Gemeente Altena wil een tijdelijke omgevingsvergunning verlenen voor huisvesting van arbeidsmigranten aan de Kromme Nol in Wijk en Aalburg. Het gebouw bevat 66 woonunits waarin 132 arbeidsmigranten kunnen wonen. Dat voor de duur van tien jaar.

Bijna een jaar geleden (13 juli 2021) trok de gemeente de ‘Beleidsregel huisvesting arbeidsmigranten Altena 2020’ in. Dit om het beleid rond de huisvesting van arbeidsmigranten aan te scherpen. De gemeenteraad besloot vervolgens geen toestemming meer te geven aan huisvestingsprojecten voor arbeidsmigranten.

Het project voor een huisvestingslocatie aan de Kromme Nol was één van de aanvragen die werd stopgezet.

Versneld
De gemeente wil voor deze aanvraag niet te wachten op het nieuwe beleid en wil nu een omgevingsvergunning verlenen. Dit onder meer omdat de behoefte aan huisvesting van de 132 arbeidsmigranten groot is. ‘De Initiatiefnemer heeft circa 125 personen aan het werk binnen de gemeente, dit is al 95% van de huisvestingscapaciteit.’ Bovendien kreeg de gemeente in november 2020 voor deze locatie al een uitkering van het Rijk  om versneld huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren.

In volle gang
Voordat de vergunning wordt verleend, sluiten partijen een zogeheten prestatieovereenkomst waarin wederzijdse afspraken en voorwaarden vastliggen. Het college laat de gemeenteraad weten ‘dat de voorbereidingen om het eerdere beleid te actualiseren en te komen tot een systeem van schaarse rechten voor de huisvesting van arbeidsmigranten in volle gang zijn.’

Ook interessant