Nieuws

Winkels in Altena gaan zaterdag “gewoon” open: ‘Genoeg is genoeg!’

Hart aalburg

ALTENA – De harde lockdown loopt zaterdag (15-1) af. Voorlopig. Het OMT, het kennelijke beleidsorgaan van het kabinet, adviseert de regering het hoger onderwijs en het mbo meer ruimte te geven. Winkelen op afspraak komt terug en ook ook kappers kunnen weer open, klinkt het in kringen rond Den Haag. Ook de sportsector versoepelt. De horeca en cultuursector blijven, tot teleurstelling van velen, vooralsnog dicht. Vrijdagavond (14-1) persconferentie … Hoe het ook zij, de detailhandel staat te springen om de deuren weer te openen. Nederlandbreed alsook in de regio Altena.

Veel ondernemers zijn er klaar mee, hebben het water aan de lippen staan en gaan, (beperkte) lockdown of niet, zaterdag “gewoon” open. In Wijk en Aalburg gaan er de nodige winkels van het slot. Winkeliers van het Hart van Aalburg gaan massaal open. Ook vanuit Werkendam, Veen, Woudrichem en Giessen klinken soortgelijke geluiden.

Zo laat winkeliersvereniging Hart van Aalburg bijvoorbeeld weten: ‘Op onze oproep voor ondernemers om zich bij ons aan te sluiten wordt massaal gehoor gegeven. Altena Open, want genoeg is genoeg. Aalburg gaat open, alle winkels in Aalburg aangesloten bij Hart van Aalburg gaan zaterdag open.’ Ook elders in het dorp zeggen ondernemers open te gaan.

Lieve klanten

De winkeliersvereniging richt zich ook rechtstreeks tot hun klantenkring: ‘Lieve klanten, Wat gaan jullie doen zaterdag? Wij gaan vanaf zaterdag weer allemaal open! Uiteraard hanteren we juiste maatregelen maar heeft iedereen bij deze een afspraak met ons … Kom je ons steunen? Wij ontvangen je met de spreekwoordelijke open armen. Tot zaterdag!’

Horeca open

Het Brabantse Land in Giessen opent zaterdag ook de deuren. De uitbater laat weten: ‘Het is genoeg geweest! Nul steun, personeel zonder werk en de kosten lopen gewoon door. We zijn er klaar mee en shopen dat alle ondernemers in gemeente Altena met ons meedoen. Iedereen is welkom en weigeren niemand. We brengen een stukje Oostenrijk naar Giessen met onze sfeervolle vuurkorf, après ski muziek, huisgemaakte erwtensoep, curryworst, apfelstrudel, warme drankjes en onze winterse cocktail. Tot zaterdag!’

Klanten van de horeca-uitspanning hebben alle begrip voor de actie en steunen deze van harte. ‘Super wat een goed idee. Het is mooi geweest, open die restaurants.’ En: ‘Terecht, maak een mooie vuist.’ Maar ook: ‘Geweldig.’ En: ‘Ik ben erbij!’

Proeflokaal Den Dijk uit Wijk en Aalburg zet eveneens zijn deuren open. Maar ook elders in de regio gebeurt dat, bijvoorbeeld in Gorinchem en Waalwijk, gaan horecazaken open: ‘Als winkeliers het mogen dan wij ook.’ Winkelen op  afspraak heet in de horeca overigens ‘reserveren’. Aldus Koninklijke Horeca Nederland.

UPDATE

Vrijdagmiddag (14-1) werd bekend dat niet-essentiële winkels zonder afspraak tot 17.00 uur open mogen en er uitstel is voor de horeca.

Klanten zijn binnen verplicht een mondkapje te dragen en er gaat een maximumcapaciteit gelden die afhangt van de grootte van de winkel. Die restrictie komt neer op één persoon per 5 vierkante meter.

Horeca-ondernemers krijgen “perspectief op de korte termijn”. Het kabinet wil over tien dagen de situatie opnieuw beoordelen. Als er in die periode geen bijzondere ontwikkelingen voordoen, mogen ook zij onder voorwaarden de deuren weer openen.

Ook interessant