Nieuws

Dutch Food Week 2023 – ook in Altena – een ‘heerlijk’ succes

ALTENA – Dutch Food Week 2023, de nationale week van ons eten, gemeente Altena kijkt er op terug als ‘een heerlijke week’. Er werd landelijk een recordaantal activiteiten georganiseerd, voor alle leeftijden en in het hele land. ‘Weet Wat Je Eet is ongelofelijk goed opgepakt.’ Zo vertelt een, door gemeente Altena, verstuurde Nieuwsbrief.

Op vrijdag 6 oktober opende Dutch Food Week met een markt naast de Eusebiuskerk in Arnhem, met een 12 meter lange borrelplank met vele streekproducten uit het hele land en een bijeenkomst voor genodigden. De opening stond in het teken van kennis maken met elkaar, het gesprek aangaan, inspiratie opdoen en uiteraard was er heel veel te proeven. Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nam alle tijd om de ondernemers op de markt te spreken.

Op maandag 9 oktober was het, in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant, de dag van de ‘Waarde van onze Export’. De Nederlandse agrifoodsector is op veel vlakken koploper op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De discussie gaat er echter vaak over dat Nederland vooral produceert voor het buitenland.

Burgemeestersontbijt

Het Burgemeestersontbijt tijdens Dutch Food Week was een groot succes. Babs Bruil van het Burgemeestersontbijt is enthousiast: “Maar liefst 239 gemeentes hebben ervoor gekozen om met leerlingen van een basisschool een lekker en gezond ontbijt te hebben.” Burgemeester Egbert Lichtenberg schoof voor het ontbijt aan bij groep 7 en 8 van CBS De Verrekijker in Waardhuizen.
Het Burgemeestersontbijt is een initiatief van het Nationale Schoolontbijt.

Nationale Food Quiz

Op woensdagavond 11 oktober vond de Nationale Food Quiz plaats in het Provinciehuis van Noord-Brabant. In de zaal speelden 21 teams van vier personen de quiz en ook online speelden de mensen mee.
De Nationale Food Quiz was een initiatief van de Topsectoren Agri & Food, Tuinbouw- en Uitgangsmaterialen en Health~Holland. De deskundigen Kees de Gooier, Andrea Stavenuiter en Jaap Bond onderbouwden de antwoorden met projecten die zij de afgelopen jaren hebben ondersteund. Uiteraard was ook de entertainment factor aanwezig met leuke liedjes en wereldrecords.

Het decor was opgebouwd uit groenten en fruit verzorgd door het GroentenFruit Huis, zodat alle deelnemers een goodiebag konden vullen voor de Nationale Groente- en Fruitdag op 12 oktober.

Bedank de Boer Dag

Met meer dan 50 deelnemende ondernemers, 1500 tekeningen en vele leuke initiatieven kijken we terug op een geslaagde Bedank de Boer Dag. Zo had de gemeente Altena een autopuzzeltocht en een prachtige fietsroute in samenwerking met Fietsen voor mijn eten – Altena georganiseerd. (Foto boven.)
Volgend jaar is de Bedank De Boer Dag op 12 oktober opnieuw de afsluiter van Dutch Food Week – de nationale week van ons eten 2024.

Ook interessant