Nieuws

Tips om een burn-out bij werknemers tegen te gaan

Een burn-out: in steeds meer vakgebieden en bij steeds meer jonge werkenden keert deze situatie zich terug. Spontaan huilen, lusteloos wakker worden en nergens energie voor hebben; enkele symptomen van een flinke burn-out. Merk jij dat (veel) medewerkers een burn-out hebben, of er tegenaan hikken? Let dan goed op, want een burn-out gun je natuurlijk niemand.

Nu is er een aantal dingen die je kunt doen om burn-outs te voorkomen of tegen te gaan op jouw werkvloer. Wij lichten er vier voor je uit!

  1. Wees betrokken

Wanneer overspannen werknemers moeten worden tegengegaan, is het als werkgever belangrijk om betrokken te blijven bij jouw werknemers. Hierdoor bouw je vertrouwen op en ben je snel op de hoogte als iemand een hoge werkstress of werkdruk ervaart. Laat jezelf vaak zien, wandel regelmatig rond en vraag rond hoe het nu écht met iemand gaat. Plan daarnaast bijvoorbeeld maandelijks een (kort) overleg in om te kijken hoe het met iedereen gaat. Even een-op-een om alle lopende zaken te bespreken en te kijken hoe dit allemaal verloopt. Kun je ergens mee helpen? Bied die hulp dan zeker aan.

  1. Zorg voor een goede werk-privé balans

Laat jouw werknemers weten dat ze hun werk niet naar huis moeten nemen. Vrije tijd en voldoende ontspanning is namelijk erg belangrijk voor de mentale én fysieke gezondheid van jouw werknemers.

  1. Zorg voor genoeg personeel

Een van de grootste redenen van een overspannen werknemer of werknemer met burn-out, is dat er te veel werk is en te weinig personeel. Zorg dus dat je altijd genoeg personeel in dienst hebt. Personeel gezocht Amsterdam of personeel gezocht Rotterdam? Onderneem actie en plaats een vacature. Het is nooit een slecht idee om nieuwe mensen te werven.

  1. Een gezonde werksfeer

Een gezonde werksfeer begint met een fijne werkomgeving. Denk aan fijne meubels, genoeg daglicht en een fijne ventilatie. Stimuleer jouw werknemers daarnaast om voldoende te bewegen en gezond te eten. Misschien kun je hier zelfs bij faciliteren. Wel eens aan een trainer voor de werknemers gedacht? Huur die elke week een vaste ochtend in om voor werktijd iedereen helemaal af te matten. Of regel eens een gezonde lunch met verse producten. Een lekkere salade of fruitschaal: wie wordt daar nou niet gelukkig van? Een perfecte manier wanneer je overspannen werknemers wil tegengaan.

Ook interessant