Nieuws

TGG dijken lekt mogelijk schadelijke stoffen in oppervlaktewater Noordwaard

WERKENDAM/NOORDWAARD: In het water langs kades in de Noordwaard zijn effecten gemeten die passen bij het gebruik van thermisch gereinigde grond (TGG) in deze kades. Het risico op gewassen is gering, zo blijkt uit monitoring. Waterschap Rivierenland laat aanvullend onderzoek uitvoeren.

Thermisch gereinigde grond is grond die is gereinigd door het te verhitten. In de Noordwaard is het door Rijkswaterstaat toegepast als vulstof in de kades rond de kleine polders die overbleven na de ontpoldering in 2015. De kades kwamen in beheer bij Waterschap Rivierenland. De afgelopen jaren liet men de kwaliteit van het oppervlaktewater monitoren, nadat bij toepassingen elders in Nederland zorgen ontstonden over mogelijke verontreiniging.

Effect maar onduidelijke omvang
Instituut Deltares analyseerde degegevens. Uit het rapport ‘Quickscan … Noordwaard’ blijkt dat er ‘een effect van TGG zichtbaar is in het oppervlaktewater’. In enkele teensloten naast kades met TGG worden normen voor waterkwaliteit overschreden, die niet worden overschreden in sloten bij kades zonder TGG. ‘Uit de groep van stoffen die een relatie hebben met TGG gaat het om overschrijdingen voor arseen, bromide, chloride en sulfaat’, aldus het Waterschap.

‘Of het gaat om uitschieters of om structurele overschrijdingen is met de huidige monitoring niet vast te stellen. Op basis van deze monitoring is het risico klein dat gebruik van oppervlaktewater voor beregening leidt tot effecten op het gewas.’

Meer onderzoek nodig
Het rapport bevat aanbevelingen voor verder onderzoek voor een completere inschatting van de effecten van TGG. Waterschap Rivierenland wil dit vervolgonderzoek starten en onverlegt hiertoe ook met Rijkswaterstaat.

 

LEES OOK

Ook interessant