ALMKERK – Tweede jaars studenten van onze opleiding Food en Future in Breda gaan de komende maanden werken voor en met Campus Almkerk. Ze denken mee over het toekomstig boeren van het bedrijf. Dat doen ze door het uitwerken van enkele beroepsvraagstukken, onder de noemer ‘Farm of the future’. Die gaan over pixelfarming, groenteboxen en het ontwerpen van een educatief programma. Dat past naadloos in hun onderwijsprogramma. Daarin staan toekomstige voedselvraagstukken en creatief omgaan met landbouwproducten voor voedselbereiding centraal. Begin april zijn ze daarvoor op bedrijfsbezoek geweest in Almkerk. In juli presenteren ze de oogst.
Campus Almkerk is een agrarisch bedrijf waar gewerkt wordt aan een nieuwe, duurzame teeltmethode, pixelfarming. Ze telen gezonde voeding van een gezonde bodem uit een mooie omgeving. Maar het moet wel bekendheid en draagvlak krijgen bij de consumenten. Wat is er zo bijzonder aan deze teeltmethode? Waarom is het lekker en gezond? Dat gaan de studenten verder uitwerken.
Variatie
Elk van de vragen sluit aan bij een productconcept dat wordt aangeboden door Campus Almkerk.
‘Mag ik mee-eten’ zijn gezonde kant en klaar maaltijden die het bedrijf zelf dagvers maakt. Doel van de maaltijden is het leveren van een makkelijke, gezonde en gepersonaliseerde maaltijd afgestemd op de wensen van het hele huishouden.
Met ‘Pacht je pixel’ levert de campus groenteboxen aan klanten die een stukje grond (pixels) pachten en waarbij ze zelf kunnen aangeven welke gewassen geteeld moeten worden. Het doel ervan is produceren in een transparante keten en op een verantwoorde manier.
Via hun ‘educatief campusprogramma’ is er de mogelijkheid voor het houden van kinderfeestjes. Deze staan in het teken van gezonde voeding en proeven. Dit wordt gedaan met behulp van een aantal avatars die kinderen aanspreken en die herkenbaar zijn. Het doel van de feestjes is om op een leuke manier kinderen te leren waar eten vandaan komt en wat gezonde voeding is.
Oogst
Na de kennismaking met het bedrijf en de opdrachten kan er door de studenten gezaaid worden. In juni presenteren de studenten in groepjes hun eindproduct. Daarmee hoopt Campus Almkerk in het najaar een mooie oogst binnen te kunnen halen.