Nieuws

HAK legt productie tijdelijk stil om hoge energieprijzen

GIESSEN – Groentefabrikant HAK uit Giessen gaat komende winterperiode de productie maar liefst zes weken stilleggen. Dit vanwege de productie de hoge kosten van energie.

Het houdbaar maken (wecken) van groenten en peulvruchten in glazen potten kost volgens HAK veel energie.  De huidige energieprijzen maken het voor de conservenfabrikant onmogelijk om de hele winter door te produceren. Zo laat HAK weten in een bericht. Om die reden wordt de productie vanaf januari, “in de duurste periode van het jaar”, tijdelijk gestopt.

Prijsplafond

Timo Hoogeboom (CEO HAK) liet bij de NOS weten: “We plannen de pauze op een moment dat het oogstseizoen voorbij is en er geen verse groenten meer van het land komen. De overige producten zoals peulvruchten kunnen we flexibeler plannen en produceren we dan ook vaak in deze periode. Die schuiven we daarom door. We versnellen de energiebesparende investeringen en maatregelen en gaan zes weken dicht. Wij doen dit in overleg met onze Ondernemingsraad en onze medewerkers.’

Ook legde Hoogeboom uit: ‘We dringen aan bij de overheid om voor bedrijven een tijdelijk (vijf maanden) energieplafond te definiëren. De prijs zou rond 1 euro voor een kuub gas kunnen zijn. Dit plafond geeft nog steeds de prikkel om te besparen, maar biedt ook meer zekerheid dat gezond eten enigszins betaalbaar blijft voor iedereen.’

Prijsstijging

En verder: ‘We houden altijd een veiligheidsvoorraad aan voor onverwachte omstandigheden.’ De continuïteit van levering wordt dan ook niet onderbroken. De verschillende producten blijven leverbaar. De prijzen gaan wel omhoog. Dat is iets wat volgens HAK onvermijdelijk is.

(Foto archief ter illustratie.)

Ook interessant