Nieuws

Biobased asfalt, het bestaat, en ligt in Altena

Asfalt biobased

ALMKERK – De techniek schrijdt voort. Ook als het om milieu en duurzaamheid gaat. Aan de Midgraaf in Almkerk wordt een bijzonder stuk weg aangelegd die wordt voorzien van een laag bio-asfalt. Een mooie innovatie die past binnen de ambities van de gemeente Altena.

Het project aan de Midgraaf is het eerste bio-asfalt in Altena en één van de 25 landelijke proefstroken. Dit als onderdeel van een landelijk project om wegenbouw te vergroenen en CO2-uitstoot te verminderen. Bij bio-asfalt wordt een deel van de fossiele brandstof in asfalt, bitumen, vervangen door een zogeheten biobased grondstof, lignine.

Lignine is een bestanddeel van planten en bomen. Het komt onder andere als reststroom vrij bij de productie van pulp en cellulose. Door de aanleg van proefstroken met bioasfalt doen de uitvoerder en gemeenten kennis op om de nieuwe technologie later op grote schaal toe te kunnen passen.

Innovatief en duurzaam

Wethouder van de gemeente Altena, Roland van Vugt is er tevreden mee: “Deze innovatie past mooi in de duurzaamheidsambities van de gemeente Altena. Altena is qua oppervlakte de grootste gemeente van Brabant. Wij beheren dan ook vele kilometers asfalt. Heel mooi als we door middel van innovatie en samenwerking asfalt duurzamer kunnen maken. Altena draagt hier graag aan bij.”

Verschillend weggebruik

Inmiddels worden er 25 proefstroken gemonitord van verschillende lignine gebaseerde asfaltsamenstellingen en voor verschillend weggebruik. Volgens de coördinator van het project, dr. ing. Richard Gosselink, geven de eerste resultaten alle reden dit project straks verder uit te rollen: “Het ziet ernaar dat er een klimaatvriendelijk alternatief voor traditioneel asfalt komt dat wat levensduur en belasting- en weersbestendigheid betreft minimaal even goed presteert.”

Ook interessant