Nieuws

Bijeenkomst het nieuwe boeren voor herhaling vatbaar

GIESSEN – Altenatuur organiseerde (23-3) een bijeenkomst over ‘Het nieuwe boeren’. Wegens grote belangstelling werd uitgeweken naar het Dijkhuis in Giessen. Het was een inspirerende bijeenkomst, waarin drie boeren vertelden over de manier waarop zij op biologisch boeren.

De Campus Almkerk met hun pixelfarming en Robot One. Meeuwis Millenaar die zijn koeien de deur uit deed en zich richt  op het verbouwen van verschillende gewassen in stroken, in evenwicht met de vele vogels die zijn land bezoeken en bewonen. Tenslotte akkerbouwer Willem Groenenberg die zich richt op de verbouw van graan in de Oostwaard. Deze vertelde hoe groot de rol van beregening is geworden dat zorgt dat de zaden zo snel mogelijk kiemen na het zaaien, zodat onkruid zo weinig mogelijk kans heeft. Immers gewasbeschermingsmiddelen zijn niet meer toegestaan.

Afname

Een fruitteler vertelde dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen significant is afgenomen de laatste jaren. Sommige boeren kunnen de keuze tussen ‘een beetje gif’ en de veel hogere opbrengst (zowel financieel als qua volume) best verantwoorden en achtten dit zelfs noodzakelijk om de wereldbevolking te voeden.
Daarnaast bleek dat sommige boeren best biologisch willen gaan, maar dat ze de overheid niet meer zien als betrouwbare partij, vanwege het zwalkende beleid van de laatste jaren. Ook het niet sluitende verdienmodel is een issue. ‘Hoe gaan boeren vergoed worden voor de hogere kosten die zij hebben vanwege de extra arbeid die nu eenmaal nodig is om ‘biologisch te gaan’? Moet de klant of supermarkt een hogere prijs gaan betalen? Of gaan zij dan gewoon hun eten ergens anders halen? Of moet de overheid vergoedingen gaan betalen voor ecosystemen annex ‘landschapsbeheerdiensten?’.

Lokaal

Jacoline Peek (Fietsen voor m’n eten Altena) stelde dat boeren wellicht meer kunnen verdienen door hun producten lokaler te verkopen. Een mooie gedachte, maar niet voor iedere boer en productsoort mogelijk.

De bijeenkomst toonde aan hoe complex de problematiek van de intensieve landbouw is. De conclusie van de boeren die wel de stap hadden gemaakt was daarentegen helder: ‘Volg je hart, begin gewoon en deel je kennis en je boodschap met anderen.’

Balans
Altenatuur hoopt over twee of drie jaar weer een bijeenkomst te organiseren en dat we een paar nieuwe inspirerende verhalen horen van boeren die de overstap hebben gemaakt en die aantonen hoe voedselproductie en biodiversiteit meer met elkaar in balans kunnen zijn.

(Foto Altenatuur – de opkomst was groot.)

Ook interessant