BLOG | ALTENA – “Onlangs lanceerde de gemeente Altena een filmpje met haar visie over de landbouw. Dat gebeurde in dezelfde tijd dat de boeren in onze kring verontwaardigd waren over de uitzending van Zembla, waarin boeren wederom in kwaad daglicht gezet werden. In de uitzending was commentaar op hun werkwijze te horen, zonder te beseffen dat die wettelijk is vastgelegd onder invloed van milieumensen. De boeren zouden het liever anders zien.
Wat in de uitzending wel duidelijk naar voren kwam, is dat voor biologische landbouw veel meer grondoppervlak nodig is dan voor reguliere landbouw. Dat wordt een probleem, omdat velen nu al vinden dat de landbouw teveel ruimte inneemt. Men wil meer ruimte voor industrie en bouw, wat de grondprijzen opdrijft. De financiering is niet haalbaar en er werd besproken dat banken hun zaakjes op dat gebied ook niet op orde hebben.
Inmiddels heeft de consument ruime keuze uit welke soort landbouw zij haar producten wil afnemen. Dat kan biologisch zijn, planet proof, en voor vlees geldt dan ook nog keus uit vlees met of zonder sterren, al dan niet natuurlijk gehouden (en dat allemaal in ons kleine landje).
Leuk allemaal, maar de consument wil niet betalen voor biologische producten. Het blijkt dat supermarkten schuiven in de prijzen van biologische en gangbare producten, omdat de consument de biologische anders laat staan.
Boeren in de Achterhoek, die meedoen aan het Planet Proof-concept van hun melkfabriek, kregen een brief met de mededeling dat ze niet meer voor het keurmerk mogen leveren, omdat de markt te krap is. Een domper, omdat die melk meer opbrengt en zij daarin geïnvesteerd hebben.
Gemeente Altena wil graag een voortrekkersrol vervullen met een korte keten, kringloop- en natuurinclusieve landbouw. Ze willen zelfs dat de boeren meedoen aan een transitie, zodat Altena een voorbeeldgemeente is. Waar gaat dat mis?Kringloop, natuurinclusief, de korte keten, het is er allemaal al! Veehouders telen hun eigen voer en de mest wordt uitgereden op eigen grond. Melkveehouders moeten al jaren een kringloopwijzer bijhouden.
Na enig onderzoek zag ik dat eigenlijk elke boer in Altena wel voldoet aan de eisen voor natuurinclusieve landbouw en dat boerderijwinkels floreren. Helemaal top, de transitie hoeft niet plaats te vinden, de boeren werken allang zo.
Hoe zit het met deze zaken bij andere sectoren binnen de gemeente en welke sectoren komen daarvoor in aanmerking?
Ik vraag me wel af waarom de overheid veel gemeenschapsgeld en aandacht besteedt aan verduurzaming omdat Nederlanders dat zouden willen. Vervolgens kiest men het goedkoopste product in het schap, dat vaak niet aan de minimale eisen voldoet die aan Nederlandse producten gesteld worden. Consument en overheid liggen duidelijk niet op één lijn.”
BLOG | Irene Dubbeldam – ondernemer
Kolff Blonde d’aquitaines en landbouw in Almkerk
Lees ook: Blogs op Ondernemend Altena