Nieuws

College formuleert uitgangspunten voor bestaande en nieuwe bedrijventerreinen in Altena

ALTENA – Gemeente Altena ziet zich voor (de ontwikkeling van) bedrijventerreinen gehouden aan een reeks afspraken en uitgangspunten van zowel de Regio West-Brabant als de Provincie. Veel van deze afspraken lijken voor de hand te liggen (bijvoorbeeld: een plan moet goed worden onderbouwd), maar waren dat in het verleden niet. Het maken van afspraken is noodzakelijk om ongewenste situaties zoals leegstand en concurrentie tussen gemeenten te voorkomen (bijvoorbeeld: een vraaggerichte aanpak bij de ontwikkelingen van bedrijventerreinen).

Een groot aantal van de afspraken en uitgangspunten wordt inmiddels door de drie partijen gezamenlijk gehanteerd (provincie, regio, gemeente). In regionaal verband worden onderlinge afspraken gemaakt om de samenwerking te optimaliseren.

Een recent voorbeeld hiervan is dat Provincie en gemeenten eind 2021 hebben afgesproken om de ontwikkeling van grootschalige logistiek op ongewenste locaties te beperken. Sindsdien is het beleid voor grootschalige logistiek uitgewerkt in het ontwerp Beleidskader Wonen en Werken en hebben alle betrokken gemeenten zorgvuldig gekeken op welke plekken grootschalige logistiek wel blijft toegestaan en waar niet. Hierover hebben Provincie en gemeenten in december 2022 regionale afspraken gemaakt.

Uitgangspunten Provinciaal beleid

In de Provinciale omgevingsvisie staan uitgangspunten voor werklocaties die vraaggericht moeten worden ontwikkeld en toekomstbestendig moeten worden gemaakt. In de (Interim) Omgevingsverordening Noord-Brabant (oktober 2022) worden aanvullende eisen gesteld aan de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Denk daarbij aan planonderbouwing op diverse fronten, zorgvuldig ruimtegebruik, bij het terrein passende kavelomvang en het beperken van de functies wonen en detailhandel. Uiteraard dient op het gebied van werklocaties regionaal samengewerkt te worden. Er is een set van afspraken opgesteld, die gericht is op deze samenwerking. De provincie verzorgt één keer per bestuursperiode een prognose voor de ruimtebehoefte aan bedrijventerreinen.

Uitgangspunten Regio West-Brabant

De regionale afspraken rondom werklocaties komen rechtstreeks voort uit de Interim Omgevingsverordening van de Provincie Noord-Brabant. De inhoudelijke uitgangspunten die door de regio gehanteerd worden zijn hierop gebaseerd: vraaggericht, herstructurering, energietransitie, maar bijvoorbeeld ook circulaire economie, digitalisering en klimaatadaptatie. Binnen de regionale samenwerking zijn er ruimtelijke- en samenwerkingsuitgangspunten waar we ons aan houden. Denk daarbij aan zorgvuldig ruimtegebruik. We willen de bestaande bedrijventerreinenvoorraad immers zo goed mogelijk gebruiken. Maar er is ook regionale afstemming van het aanbod en de vraag. Dit vraagt om een proactieve houding en het tijdig met elkaar delen van relevante informatie (vestigingsinformatie, plannen, etc.) binnen de regio.

Uitgangspunten Gemeente Altena

Er zijn verschillende beleidskaders waarbinnen we voor onze bedrijventerreinen moeten opereren. Voor ons gemeentelijk beleid is dat de Omgevingsvisie Altena. In de Ontwerp Omgevingsvisie Altena 2040 is een aantal uitgangspunten voor bedrijventerreinen opgenomen. Deze komen in de ‘Visie op werken’ terug. In de Visie is als ambitie voor het thema ‘ruimte voor bedrijven’ in 2035 aangegeven dat in Altena bedrijven zijn gehuisvest op passende en toekomstbestendige werklocaties. De volgende uitgangspunten opgenomen voor de ontwikkeling van werklocaties:

1. Bedrijventerreinen worden vraaggericht ontwikkeld voor de lokale behoefte.
2. Bij de uitgifte van kavels op bedrijventerreinen worden selectiecriteria gehanteerd.
3. De ruimtevraag van groeiende (niet agrarische) bedrijven in het buitengebied wordt geaccommodeerd op bedrijventerreinen.
4. De ruimtevraag van groeiende bedrijven in de kernen wordt indien mogelijk ook geaccommodeerd op bedrijventerreinen.
5. VAB’s worden benut voor de ruimtevraag van kleinschalige bedrijven.
6. Er wordt voldoende watergebonden (kade)ruimte voor het maritieme cluster gecreëerd.
7. De bedrijventerreinen zijn toekomstbestendig en voldoen aan de criteria op het gebied van duurzaamheid, energietransitie en circulariteit.

Verdere stappen

Het optimaal benutten en zorgvuldig omgaan met het bestaande bedrijventerreinareaal in Altena gaan hand in hand met de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. Dit is een belangrijk uitgangspunt in provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid. Het is daarom belangrijk ook actief met het beheer en de toekomst van de bestaande bedrijventerreinen bezig te zijn. In de basis zou er voor elk van de grotere bedrijventerreinen een visie moeten liggen voor wat betreft de toekomst. Dit is ook belangrijk om de bedrijven die er zitten duidelijkheid en perspectief te geven. Als een bedrijventerrein toekomstbestendig is, dan durven bedrijven daar ook te blijven investeren.

Er wordt een bedrijventerreinagenda opgesteld die een onderbouwing geeft van de opgaves voor bedrijventerrein voor de komende jaren en welke stappen moeten worden genomen binnen welke kaders. Op dit moment zijn wij bezig met het in beeld brengen van de behoefte aan bedrijventerrein voor Altena, zowel kwalitatief als kwantitatief, de opgaven op onze bestaande terreinen en de ontwikkelperspectieven. Daarnaast wordt gewerkt aan de voorbereiding voor de uitgifte van SRBT Giessen en worden de mogelijkheden voor de ontwikkeling van een bedrijventerrein in Werkendam Noord onderzocht.

(Foto ter illustratie.)

Ook interessant