Uw scootmobiel geeft u veel vrijheid. Helaas blijken scootmobielen niet altijd even veilig. Het besturingssysteem zorgt nog wel eens voor problemen, de driewielers onder de scootmobielen zijn vrij onstabiel en u bent erg kwetsbaar in het verkeer. In de laatste jaren heeft dit voor meer ongelukken met scootmobielen gezorgd en ernstige verwondingen voor de bestuurders. Stel dat u gewond raakt door een ongeluk met uw scootmobiel. Wanneer heeft u dan recht op schadevergoeding? We leggen het aan u uit in dit artikel.
Aangereden op de scootmobiel
U heeft met uw scootmobiel het gevoel dat u weer u vrijheid heeft teruggekregen. Toch bent u ook erg kwetsbaar op dit vervoersmiddel. U heeft geen enkele bescherming als u wordt aangereden: geen stalen omhulsel en geen helm. Daardoor loopt u al snel ernstig letsel op als u wordt aangereden door een motorvoertuig.
U bent alleen geen zwakke verkeersdeelnemer volgens de Wegenverkeerswet zoals een fietser of voetganger. Een scootmobiel valt namelijk onder de motorrijtuigen. Dit betekent dat wanneer u een andere verkeersdeelnemer aansprakelijk wilt laten stellen voor uw letselschade, u moet bewijzen dat de andere verkeersdeelnemer fout zat.
Toch wordt er wel rekening gehouden met uw kwetsbaarheid. Hoe moet u dat zien? Stel dat u bent aangereden door een motorvoertuig, dan krijgt u vaak toch nog 50% van uw schade vergoed. In de meeste gevallen ook als zowel u als de tegenpartij een verkeersfout hebben gemaakt. Dit percentage wordt aangehouden, omdat u toch erg kwetsbaar bent op uw scootmobiel. Daarom moeten de bestuurders van motorvoertuigen ook extra goed opletten bij het zien van een scootmobiel.
Dader is doorgereden na de aanrijding
Helaas gebeurt het nog wel eens dat een dader doorrijdt na een aanrijding. Dit is een enorme klap voor u als slachtoffer. Blijft u dan ook zelf met de schade zitten? Als u bent aangereden door een motorvoertuig, dan kunt u alsnog schadevergoeding claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Hier zitten wel drie harde eisen aan verbonden:
- Het ongeluk moet veroorzaakt zijn door een motorvoertuig.
- U heeft minstens één getuige van het ongeval. Was er niemand op straat toen u werd aangereden? Dan kunnen straatcamera’s een uitkomst bieden.
- U moet direct aangifte doen van de aanrijding als u het kenteken niet heeft kunnen noteren. Heeft u of een getuige het kenteken wel kunnen noteren? Dan moet u binnen 14 dagen aangifte doen van het ongeluk.
Een ervaren jurist kan u helpen bij het claimen van uw schadevergoeding.
Gevallen van scootmobiel door slecht wegdek
Een scootmobiel helpt u om van A naar B te komen. Het is voor veel bestuurders een geweldige uitvinding, omdat ze hierdoor weer zelf op pad kunnen gaan. Boodschappen doen, bij een vriendin op bezoek die in de buurt woont of gewoon een rondje rijden als het mooi weer is. Helaas zijn niet alle wegen altijd even goed.
Als u bent gevallen door een gat in de weg of een losse stoeptegel, kunt u de wegbeheerder daar meestal aansprakelijk voor laten stellen. Wegbeheerders moeten ervoor zorgen dat de stoepen, fietspaden en rijbanen veilig zijn. Als er een gat in de weg zit, moet de wegbeheerder dit laten repareren. Als hij dat niet binnen een redelijke termijn doet en geen waarschuwingsborden bij de gevaarlijke situatie plaatst, voldoet hij niet aan zijn zorgplicht. U heeft dan recht op schadevergoeding.
Wanneer heeft u geen recht op schadevergoeding?
De wegbeheerder kan niet overal tegelijkertijd zijn. Als een stoeptegel bijvoorbeeld net is losgeraakt en u valt daardoor van uw scootmobiel, kan de wegbeheerder daar niet aansprakelijk voor worden gesteld. Hij was daar dan hoogstwaarschijnlijk nog niet van op de hoogte gebracht en had nog geen maatregelen kunnen nemen zoals het plaatsen van een waarschuwingsbord.
U moet altijd bewijsmateriaal verzamelen
Als u bent aangereden op uw scootmobiel of bent gevallen door een slecht wegdek, moet u kunnen aantonen wat de oorzaak was van het ongeval. U heeft dus bewijsmateriaal nodig om schadevergoeding te kunnen claimen. U kunt hierbij denken aan:
- Een ingevuld schadeformulier. Heeft u die niet bij de hand en de tegenpartij ook niet? Noteer dan alle gegevens van de tegenpartij. Vraag daarna een schadeformulier aan bij letselschadebureau JBL&G, zij sturen die dan gelijk naar u op.
- Gegevens van getuigen. Zij kunnen op een later moment verklaren wat er precies is gebeurd.
- Foto’s van de verkeerssituatie of het slechte wegdek, uw verwondingen en schade aan bijvoorbeeld uw scootmobiel en andere persoonlijke bezittingen.
- Ga na het verzamelen van deze vormen van bewijsmateriaal direct naar het ziekenhuis of uw huisarts. De notitie die hiervan wordt gemaakt in uw medisch dossier, is ook belangrijk bewijsmateriaal in uw letselschadezaak.
- Houd vanaf dag één een logboek bij met alle gebeurtenissen vanaf het ongeluk. Zo kunt u geen belangrijke details vergeten zoals hoe vaak familie en vrienden u hebben geholpen in het huishouden. Ook dit komt namelijk voor een vergoeding in aanmerking.
- Bewaar alle bonnetjes en rekeningen.
Ook al heeft u recht op schadevergoeding, het is niet altijd even makkelijk om die te verhalen bij de tegenpartij. U kunt hier het beste een jurist voor inschakelen die gratis voor u kan werken zoals de juristen van JBL&G. De buitengerechtelijke kosten die zij maken, worden namelijk ook vergoed door de andere verkeersdeelnemer, het Waarborgfonds Motorverkeer of de wegbeheerder. En u weet dan zeker dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft.