Ondernemend

Starten als ondernemer in Altena: zo pak je het aan

In Altena zijn er meer dan 10.000 ondernemingen. De één specialiseert zich in voedselinnovatie, waar de ander de mooiste staaltjes werk aflevert op de scheepswerf in Werkendam. Heb jij ook plannen om te gaan starten als ondernemer? Dan vraag je je misschien af waar je moet beginnen en hoe je je goed voor kan bereiden op het ondernemerschap. Wij geven je 7 handige tips.

Tip 1. Oriënteer je goed

Bij het starten van een eigen onderneming komt veel kijken. Het is daarom verstandig om je vooraf goed te verdiepen in alles wat je moet regelen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Ook kom je er zo achter of het ondernemen echt iets voor jou is. Online is veel nuttige informatie te vinden. Je kunt ook op diverse plekken (online) trainingen volgen.

Tip 2. Maak een stappenplan

Ben je er zeker van dat je een eigen onderneming wil starten? Maak dan eerst een stappenplan. Zo weet je precies dat je geen stap overslaat en alles regelt dat nodig is.

De eerste stap die je zet is het schrijven van een ondernemingsplan. Dit is een document waarin je de plannen voor je bedrijf beschrijft. Wat is je bedrijfsidee? Hoe zorg je ervoor dat het een succes wordt? Hoeveel gaat het starten van je bedrijf kosten? Dit zijn allemaal vragen waarop je antwoord geeft in het ondernemingsplan.

Hierna doe je onder andere marktonderzoek, maak je een financieel plan en bedenk je een bedrijfsnaam. Aan het einde van het stappenplan schrijf je je onderneming in bij KVK en ga je op zoek naar klanten.

Tip 3. Zoek een plek om je onderneming te vestigen

Niet onbelangrijk: bepaal vanuit waar je de werkzaamheden uit gaat voeren. Start je je bedrijf vanuit huis? Ga je op zoek naar ene (flex)plek binnen een verzamelgebouw in de regio? Of huur je een kantoor op één van de bedrijventerreinen in Altena? Zoek wat het beste bij jou en je onderneming past.

Tip 4. Creëer een groot netwerk

Netwerken is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Hierdoor kan je waardevolle connecties maken, informatie delen en verschillende mogelijkheden ontdekken. Een groot netwerk is vaak essentieel om succesvol te worden. Enkele manieren om je netwerk uit te breiden zijn:

  1. Ga naar evenementen en beurzen
  2. Maak gebruik van social media
  3. Sluit je aan bij verschillende ondernemersnetwerken

In Altena worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan een netwerkwandeling of business borrel.

Tip 5. Verdiep je in financieringsmogelijkheden

De meeste ondernemers hebben financiële middelen nodig om hun bedrijf op te starten. Eigen geld meebrengen is bijna altijd noodzakelijk, maar aanvullend hierop kan je je oriënteren op verschillende financieringsmogelijkheden. Denk aan een lening van de bank of het opzetten van een crowdfunding. Ontdek welke optie voor jou het meest geschikt is.

Tip 6. Breng je financiële risico’s in kaart

Voor jezelf beginnen brengt een hoop vrijheid met zich mee, maar kent ook risico’s. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor financiële gevolgen. Word je ziek? Dan ben je (in tegenstelling tot loonwerkers) niet automatisch verzekerd van salarisdoorbetaling. En wanneer er tijdens het uitvoeren van je werk iets fout gaat wat schade oplevert bij een klant, moet jij opdraaien voor de kosten indien je aansprakelijk wordt gesteld.

Gelukkig kun je je tegen veel risico’s verzekeren. Twee voorbeelden van nuttige bedrijfsverzekeringen voor ondernemers zijn:

  1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Op het moment dat je (tijdelijk) niet kan werken door ziekte of een ongeluk, krijg je als ondernemer geen uitkering. Als je een paar dagen inkomen misloopt, kan je dit waarschijnlijk nog wel opvangen met spaargeld. Bij langdurige uitval wordt dit waarschijnlijk lastiger. Om te voorkomen dat je dan in geldproblemen komt, is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen.

Sommige ondernemers hebben een werkende partner die genoeg verdient om het gezin te onderhouden, indien er een inkomen wegvalt. Andere ondernemers hebben een grote buffer die zij kunnen inzetten in het geval van arbeidsongeschiktheid. Is dit voor jou niet het geval? Dan kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) overwegen. Hiermee krijg je een uitkering als je (tijdelijk) niet kan werken door ziekte of een ongeval, waardoor je niet druk hoeft te maken om geld en je kan focussen op je herstel.

  1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Al ga je nog zo secuur aan de slag: overal waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Denk aan een klant die bij jou over de vloer komt en struikelt over een losliggende kabel. Of een dakkapel die je verkeerd monteert waardoor er lekkage bij de klant ontstaat. In deze gevallen kan je bedrijf aansprakelijk worden gesteld voor de ontstane schade.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) ben je verzekerd tegen de financiële gevolgen hiervan. Met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) verzeker je schade die door u of uw medewerkers wordt veroorzaakt. Het gaat hierbij om schade aan spullen van anderen of schade aan personen.

Goed voorbereid je onderneming starten

Ben je van plan om voor jezelf te beginnen? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, zodat je precies weet waar je aan toe bent en niet tegen vervelende verrassingen aanloopt. Door bovenstaande tips door te lopen zet je in ieder geval al een stap in de goede richting. Succes met het opstarten van je bedrijf!

Ook interessant