Vanaf 2025 geldt er nieuwe regelgeving in Nederland, en binnen de Europese Unie in het algemeen: je crypto’s worden bekend bij de Belastingdienst. Bezitters van Bitcoins en andere digitale munten moeten hun cryptovaluta dan aangeven. Vanaf 2026 staan ze automatisch in je aangifte inkomstenbelasting.
Belasting betalen over crypto in box 3
Je cryptomunten tellen straks mee in box 3. Dat is de box waarin je vermogen aangeeft, en waarvoor je de meeste belasting betaalt. Veel mensen melden hun crypto’s nu nog niet bij de Belastingdienst. Soms is dat bewust, soms is dat onbewust. Met de nieuwe Europese wetgeving is het straks een stuk moeilijker om je Bitcoin of andere cryptomunten geheim te houden voor de fiscus.
Hoe weet de Belastingdienst dat ik crypto bezit?
Zelfs als je je digitale munten niet aangeeft, weet de Belastingdienst vaak toch dat je cryptomunten bezit. Niet aangeven kan je op een flinke straf komen te staan, bijvoorbeeld in de vorm van een boete of een naheffing. De fiscus weet dat je crypto bezit, dankzij een wet uit 2020. Aanbieders van crypto in Nederland moeten zich registreren bij de Nederlandse bank. Vanaf 2026 moeten zij op grond van Europese wetgeving doorgeven hoeveel cryptomunten hun gebruikers bezitten, en wat de waarde hiervan is.
De informatie komt op die manier ook terecht bij de belastingautoriteiten als een belastingplichtige in het buitenland woont. Dus de lokale belastingdienst krijgt dan automatisch informatie over je cryptobezit. Wil je weten wat dit concreet voor jou betekent, dan lees je daar meer over bij een Bitcoin informatie platform of op websites van verschillende ter zake kundige fiscalisten en accountants: zij houden het nieuws hieromtrent scherp in de gaten.
Waarom ziet de Belastingdienst cryptomunten als vermogen?
Je denkt misschien dat je cryptomunten geen echt geld zijn. Je verhandelt ze immers digitaal en houdt ze niet in de hand, zoals je met traditioneel contant geld wel hebt. De Belastingdienst vindt dat cryptomunten een waarde vertegenwoordigen en daarom in box 3 horen. Actieve particulieren kunnen soms hun digitale munten in box 1 onderbrengen. De kosten zijn dan ook aftrekbaar. Maar zodra je je crypto met forse winst verkoopt, vindt de Belastingdienst dat er sprake is van vermogensstijging.
De Belastingdienst vindt het oneerlijk als Nederlanders veel belasting moeten betalen terwijl ze weinig inkomsten hebben, terwijl bezitters van crypto minder hoeven te betalen. Er is dan geen gelijk speelveld. Het idee is dat Nederland op een sociale en progressieve manier belasting heft, en er zo meer gelijkheid komt.
Wat als ik mijn crypto verzwijg?
Je cryptobezit verzwijgen is geen goed idee. De Belastingdienst kan namelijk tot vijf jaar terug een navorderingsaanslag opleggen. Bevindt je crypto zich in het buitenland, dan kan dit zelfs twaalf jaar zijn. De Belastingdienst classificeert het dan als ‘buitenlands vermogen’. Daarnaast kan de fiscus een boete opleggen. Dan bedraagt de boete 100% van de opgelegde aanslag.
Heb je het heel bont gemaakt, dan kan zelfs een verhoogde boete van 300% worden opgelegd, al wordt deze meestal verminderd tot 150%. Het is ontzettend zonde van je geld, je tijd en je moeite. Daarom is eerlijk zijn over je cryptomunten een beter idee.
Schakel op tijd een adviseur in
Crypto op de juiste manier aangeven bij je aangifte inkomstenbelasting, is best wel ingewikkeld. De Belastingdienst stuurt je bijvoorbeeld een vragenformulier. Die moet je correct invullen. Dat kun je het beste laten doen door een accountant met verstand van crypto, of door een fiscaal jurist. Je weet dan zeker dat je aangifte op de juiste manier wordt ingevuld en de Belastingdienst ook tevreden zal zijn met de gegevens.
Heb je je crypto nog niet aangegeven, dan is het verstandig dat wel te doen. Je kunt het best een specialist vragen om je daarbij te helpen. Specialisten weten niet alleen hóe je aangifte doet, maar ook hoe je het meest profiteert van aftrekposten.